Angst voor heffing vrachtwagens

22-09-2017    08:57   |    De Telegraaf

Het bedrijfsleven slaat alarm over een mogelijke extra heffing voor vrachtwagens. Verladers- en exportorganisatie Evofenedex waarschuwt voor grote economische schade. Dit meldt De Telegraaf in een bericht.

De Telegraaf onthulde onlangs dat een extra taks voor vrachtverkeer aan de formatietafel wordt overwogen. Het nieuwe kabinet heeft daartoe verschillende mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld gesleuteld worden aan de hoogte van de wegenbelasting, de kosten voor het zogeheten eurovignet of door invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens, zo meldt De Telegraaf. ChristenUnie en D66 zijn te porren voor een kilometerheffing als oplossing voor de drukte op de wegen én als milieumaatregel, maar VVD en CDA hebben zich in de afgelopen jaren als fel tegenstander van rekeningrijden gepositioneerd.

Verladers- en exportorganisatie Evofenedex ziet helemaal niets in een kilometerheffing. “Een vorm van betalen naar kilometer per vrachtauto zoals het nieuwe kabinet nu mogelijk voorstaat, lost alleen files op als alle voertuigen in het systeem worden meegenomen”, waarschuwt ze. Het komt volgens hen uiteindelijk neer op een 'koude lastenverhoging'. Bovendien vreest de organisatie van handelsbedrijven en exporteurs dat Nederland zijn positie als logistiek knooppunt van Europa kwijtraakt. Daar zijn veel banen van juist lager opgeleide mensen mee gemoeid.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Cardol naar Demokwekerij

Erwin Cardol wordt met ingang van 1 maart 2018 de nieuwe directeur van Demokwekerij Westland. Hij volgt Peet van Adrichem op, die zich...