Cool Port van start in Rotterdam

22-09-2017    08:03   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft donderdag 21 september Kloosterboers koel en vrieshuis in Rotterdam Cool Port in de Waal-Eemhaven officieel geopend. Kloosterboer verwacht hier minimaal 400.000 pallets per jaar door te voeren.

Kloosterboer heeft hiermee de belangrijke eerste stap naar de Cool Port gezet. “Zo kunnen we er nu en in de toekomst voor blijven zorgen dat groenten en fruit uit en via onze greenports vers bij de consument belanden. Vanzelfsprekend is dit ook winst voor de haven en voor de greenports in Zuid-Holland”, aldus de commissaris. De provincie Zuid-Holland investeerde € 10 miljoen in infrastructuur en herstructurering op en rond  de Waal-Eemhaven. Ook het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben bijgedragen.

Versproducten
Met de start van de Cool Port krijgen de economie en de werkgelegenheid een belangrijke impuls, want de Rotterdamse haven wordt steeds belangrijker voor import en in de nabije toekomst ook voor de export van versproducten uit de greenports. Er ontstaat een multimodale draaischijf voor vers met uitstekende toegang tot de Europese afzetgebieden via binnenvaart, short sea, spoor en weg.

“We zijn ontzettend trots dat Rotterdam Cool Port van start gaat. Wij hebben als haven veel ervaring in de koel- en vriessector en Rotterdam Cool Port is een waardevolle uitbreiding van de activiteiten op dit gebied. Omdat deze locatie veel multimodale verbindingen heeft met zowel het containercluster op de Maasvlakte als met alle omliggende greenports én de eindbestemmingen in Europa, zal de Cool Port wezenlijk bijdragen aan de duurzaamheid en de efficiency van de logistieke vers-keten”, aldus Ronald Paul, COO Havenbedrijf Rotterdam.

“Door de gunstige ligging zullen transportbewegingen hier tot een minimum worden beperkt”, zegt Jaco Hooij, CEO Kloosterboer. ”Zo kan de inspectie van lege containers in de directe omgeving van de Cool Port plaatsvinden. Op die manier kunnen diezelfde containers weer worden ingezet om verladen naar de Maasvlakte te gaan.”

De doorstroming van verkeer wordt bevorderd door onder andere verregaande automatisering en het gebruik van de cargocard. In het ontwerp van het nieuwe koel en vrieshuis neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Stilte na de storm

De storm gisteren zorgde voor veel overlast. Evenementen werden afgelast, omvallende bomen zorgden voor schade en er vielen zelfs...

Social media: Grüne Woche

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Rob...