Fairtrade onderzoekt Keniaanse rozenteler

18-06-2018    10:49   |    Goedemorgen

De Britse Fairtrade Foundation onderzoekt een Keniaanse rozenleverancier van Sainsbury's.

De Fairtrade Foundation kreeg klachten over de werkomstandighden bij Oserian, een teler nabij het Naivashameer. De teler was al gecertificeerd door Fairtrade. The Mail on Sunday onthulde dat werknemers bij Oserian in slechte omstandigheden werkten voor voor te weinig loon. Fairtrade heeft een maandelijks salaris waar werknemers op moeten zitten om in aanmerking te komen voor het certificaat.

De Keniaanse vakbond voor arbeiders in de landbouw liet weten dat sommige werknemers een loon verdienen van 80 pond per maand, wat 96 pond per maand wordt met woongeld. Omdat een gemiddelde werknemer in de rozen zo'n 46 uur per week werkt, is het uurloon daardoor erg laag. Een stuk lager dan de prijs van een bosje Fairtrade-rozen in Sainsbury, in ieder geval.

Oserian, dat niet bereikbaar was voor commentaar bij The Mail on Sunday, liet weten dat seizoensarbeiders inderdaad minder verdienen, maar vaste medewerkers wel boven het Fairtrade-loon zitten. Daarnaast geeft het bedrijf aan gratis woonruimte aan te bieden, alsmede elektriciteit, gezondheidszorg, scholing en transport. 

Sainsbury gaf aan blij te zijn met het onderzoek.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

What's your flavour?

Aardbei, citroen, chocolade? Of misschien ijs met tomaten of paprikasmaak? Wij laten onze eigen Goedemorgen haan proeven. Trouwens als je...

Veranderende energiewereld

“De energietransitie is al enige tijd in volle gang en daarom is het juist nu zo belangrijk om in te stappen”, stelt Marina Lammers. Ze is...