Meerproductie door versterken lichttrilling

13-03-2018    09:24   |    Goedemorgen

Een apparaatje dat de trilling van licht versterkt en op deze manier de plantgroei stimuleert. Het klinkt futuristisch, maar is in een notendop het principe van de ParXtra-booster. Het bedrijf ParXtra lanceerde de innovatie vorige week woensdag, tijdens de opening van het World Horti Center.

De ParXtra- booster, die boven of tussen het gewas wordt geplaatst, zendt akoestische energie uit. Dit zijn geluidsgolven met een zeer hoge frequentie, die het licht dat op de plant valt versterken. “Dat kan gaan om natuurlijk licht, maar ook om diverse soorten assimilatiebelichting”, vertelt Lennard van Vliet van ParXtra in Rijswijk.

Volgens het bedrijf kan de ParXtra-booster zowel in de kas als buiten worden gebruikt en heeft het apparaat onder meer een meerwaarde in de teelt van potplanten, snijbloemen, groenten en fruit. “Ook is de De ParXtra- booster inzetbaar bij de productie van jonge planten uit stek, zaad en weefselkweek.”
ParXtra claimt dat met het apparaat een groei- of productietoename tot 25 procent kan worden gerealiseerd. Een teler kan er ook voor kiezen om te besparen op zijn belichtingscapaciteit; een reductie tot twintig procent zou hierbij mogelijk moeten zijn.

De innovatie is de afgelopen periode beproefd bij een komkommertuinder en bij een teler van Calathea’s; volgens ParXtra zijn de resultaten veelbelovend. Delphy gaat nu onafhankelijke proeven uitvoeren met de ParXtra-booster.

In de komende editie van KAS is een uitgebreid artikel over de ParXtra-booster te lezen.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuw violenmerk: Do it right

Syngenta FloriPro Services heeft haar complete violen collectie gebundeld in een gloednieuw merk: Do it right. Het merk biedt violen van een...

Social media: Van Veldhoven

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Van...

Kim Wilde dol op Keukenhof

Kim Wilde heeft in een zware periode veel rust gevonden in tuinieren. De zangeres, die in 1981 een hit scoorde met Kids in America, is om...