'Leren van elkaars ervaringen'

'Leren van elkaars ervaringen'

Om personeelsbeleid naar een hoger niveau te tillen en van elkaar te leren kunnen HR-professionals in vijf tuinbouwregio’s elkaar ontmoeten in een HR-Netwerk Glastuinbouw. "Deelnemers leren hier van elkaar door voorbeelden uit de praktijk te delen", vertelt Jacqueline Kroon van Glastuinbouw Nederland.

Omgaan met ziekteverzuim, de uitwerking van de CAO, goed werkgeverschap, arbeidsmigranten, huisvesting en de impact van robotisering en automatisering. Zo maar wat thema’s die aan de orde komen tijdens bijeenkomsten van de dit jaar opgerichte HR-Netwerken Glastuinbouw. In vijf regionale groepen (Noordwest Nederland, West Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noordoost Nederland en Bommelerwaard) kunnen HR-professionals van en met elkaar leren door casussen uit de praktijk te bespreken. Intervisie onder leiding van externe partijen is ook mogelijk.

De HR-Netwerken bestaan in deze vorm sinds 1 januari 2024 en worden gefaciliteerd door Glastuinbouw Nederland, de verdere begeleiding en facilitering is in handen van Kasgroeit en Stigas. “Helemaal nieuw is het niet. De HR-Netwerken borduren voort op bestaande structuren. In Zuid-Holland bestond al zo’n dertig jaar de Stichting Gezond Beleid. Ook de Kasgroeit P&O expertgroepen en de uitwisselgroep Arbeid Bommelerwaard zijn hierin samengegaan”, vertelt Jacqueline Kroon, beleidsspecialist arbeid van Glastuinbouw Nederland. Nieuwe is dat de lokale netwerken worden gefaciliteerd door Glastuinbouw Nederland. Kroon: “Er zijn dit jaar ook nieuwe groepen opgericht. Zoals in West-Brabant, waar zich meteen tien a vijftien geïnteresseerden gemeld hebben.”

Nieuwe ontwikkelingen delen
Elke regionaal HR-Netwerk houdt jaarlijks vier keer een bijeenkomst, daarnaast komt er een jaarlijkse landelijke HR-dag. Naast praktische ervaringen delen en elkaar helpen, zijn de HR-Netwerken ook een plek om kennis te maken met nieuw beleid en lange termijn ontwikkelingen. Kroon: “Op de laatste Zuid-Hollandse netwerkbijeenkomst, vorige week bij Looye Kwekers in Naaldwijk, zijn de toekomstscenario’s voor de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt besproken. Uit een brede trendverkenning is een beeld van de arbeidsmarkt in 2050 gemaakt, waarbij de invloed van onder meer de politieke situatie, economische groei en de technische ontwikkeling zijn meegenomen.  Dit leidt tot vier scenario’s over de beschikbaarheid van arbeid, zoals die voor onze sector is te verwachten.” Deze toekomstscenario’s helpen bij het gesprek over oplossingsrichtingen over de toekomst van arbeid in de glastuinbouw, licht ze toe.

Dit voorjaar vinden er nog enkele netwerkbijeenkomsten plaats. HR-professionals van tuinbouwbedrijven die interesse hebben om zich aan te sluiten kunnen zich melden bij via de website van Kasgroeit of Glastuinbouw Nederland.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie