Dit doen telers aan biodiversiteit...

Dit doen telers aan biodiversiteit...

Royal FloraHolland draagt graag bij aan het herstel van biodiversiteit, op zowel de eigen marktplaats als in de gehele sierteeltsector. Sinds 2020 is het bedrijf partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en in het eigen Groenplan is volop aandacht voor biodiversiteit en hoe de organisatie die op haar terreinen stimuleert. Daarnaast is Royal FloraHolland onderdeel van Greenport West Holland, een initiatief waarin we samen met ondernemers, overheden en kennisinstellingen werken aan een duurzame toekomst voor de tuinbouw. Met twee praktijkvoorbeelden laat de veiling zien wat telers doen aan biodiversiteit.

Wilco Hofman (Landscheiding Santini): ‘Het is een andere manier van denken’
LS Santini kweekt jaarrond santini-chrysanten. Zo’n acht jaar geleden kampte het bedrijf met een aantal ziektes waar het slecht vanaf kwam, vertelt eigenaar Wilco Hofman. “We werkten 100% chemisch, maar dat was ik zat. Ik wilde niet meer om 21.00 uur ’s avonds nog met een gasmaker zwetend door de tuin lopen. We gingen daarom op zoek naar manieren om weerbaar te telen, met biologische bestrijders.”

“De kern van weerbaar telen is het bodemleven: alle insecten, bacteriën en schimmels die in de grond leven. Als reguliere tuinders verstoren we, al dan niet bewust, dit bodemleven. We stomen, we frezen, we gebruiken bodemfungiciden en kunstmest. Dat zijn al vier dingen waar schimmels slecht tegen kunnen. Je moet die eigenlijk zoveel mogelijk met rust laten en dat doen wij nu ook. Zo kunnen schimmels groeien en onderdrukken ze pathogenen (schadelijke schimmels). Dat gaat over het algemeen redelijk goed bij ons.”

Een goed bodemleven krijg je niet zomaar, erkent Wilco. “Je bodemleven moet een goed ‘huis’ hebben. Dat huis moet je bouwen. Je moet zorgen voor een goede water/luchthuishouding in de grond. Dat is de basis. Daarnaast is er organische stof nodig waar het bodemleven zich op kan vestigen, en zijn er mineralen nodig. Je moet het leven stimuleren wat je wél wilt hebben, in plaats van bestrijden wat je niet wilt hebben. Het is een andere manier van denken.”

Lees hier andere voorbeeld van Stolk Brothers (foto) hier

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel