MPS en Fairtrade gaan samenwerking aan

MPS en Fairtrade gaan samenwerking aan

Afgelopen editie van de IPM Essen in januari, hebben MPS en Fairtrade een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De samenwerking is gericht op een beter inzicht in de klimaatimpact en andere milieuprestaties van sierteeltkwekers die aan zowel MPS-ABC als Fairtrade deelnemen. Verder wordt onderzocht hoe het makkelijker kan worden om zowel Fairtrade- als MPS-certificaten te behalen.

Daan de Vries (CEO) was aanwezig namens MPS en tekende de overeenkomst samen met Annette Billharz, Global Product Manager Flowers & Plants bij Fairtrade. “De samenwerking biedt mooie kansen om duurzaamheidstrends bij Fairtrade- en MPS-gecertificeerde bedrijven inzichtelijk te maken en efficiëntie van dubbele certificering te verbeteren, zodat telers sneller en makkelijker kunnen verduurzamen”, zei De Vries.

De samenwerking omvat twee hoofdprojecten:
-    Datareportage vanuit MPS-ABC naar Fairtrade, uiteraard met toestemming van deelnemende bedrijven, om inzichtelijk te krijgen welke trends plaatsvinden op het gebied van verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en energie.
-    Bedrijven die MPS-ABC en Fairtrade gecertificeerd zijn, worden gevraagd door middel van de HortiFootprint Calculator hun footprint te laten berekenen en ervoor kunnen kiezen om de gegevens te delen met Fairtrade. Op deze manier krijgt de kweker meer inzicht in de eigen footprint, en Fairtrade en MPS meer inzicht in de bredere trends.

Daarnaast omvat de samenwerking twee kleinere projecten:
-    Onderzoeken of het mogelijk is om de lijsten met verboden werkzame stoffen van beide schema’s meer overeen te laten komen.
-    Kijken of het in de toekomst mogelijk is om gecombineerde audits te laten uitvoeren door één Certificerende Instelling of (gedeeltelijke) erkenning tussen standaarden mogelijk te maken.

Met deze overeenkomst kunnen deelnemers aan MPS-ABC en Fairtrade nog een stap verder gaan in het verduurzamen van hun bedrijven. Ze krijgen meer inzicht in hun milieuprestaties en manieren waarop deze nog verder kunnen worden verbeterd.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie