Significante besparing in pilot met Airmix X-AIR

Significante besparing in pilot met Airmix X-AIR

Sinds maart vorig jaar is Van der Ende Group een pilot project gestart bij Tomatoworld in Honselersdijk om haar nieuwste innovatie Airmix X-AIR te testen. Airmix X-AIR maakt het mogelijk om met gesloten luchtramen op gecontroleerde en directe wijze, verse buitenlucht aan te zuigen om nog beter te kunnen koelen onder een gesloten schermsysteem. Met als resultaat een sterk verbeterd kasklimaat en meer energiebesparing.

Het pilotproject heeft tot doel om de aan de tekentafel geformuleerde voordelen te toetsen in de praktijk. De demokas van Tomatoworld is daarom voorzien van diverse X-AIR Airmix’en en deze worden dagelijks gemonitord door het team van Let’s Grow. Tezamen met de teeltverantwoordelijke van Tomatoworld was vooraf een ontvochtingsstrategie bepaald, om zodoende tussentijdse resultaten te kunnen bepalen.

Analyses van de verzamelde data laten meer dan veelbelovende resultaten zien. Rob van Hulzen van Van der Ende Group geeft aan dat het afwisselend open- en dichtgaan van de buitenluchtklep van de Airmix X-AIR een positief effect heeft op de temperatuur boven het schermdoek. Hierdoor blijft de temperatuur boven het doek namelijk dichter bij de kas-temperatuur, omdat de dakramen gesloten kunnen blijven. Rob van Hulzen geeft aan dat de doektemperatuur hoger zal zijn bij een geopende buitenklep van de Airmix X-AIR, waardoor de uitstraling van plant naar doek, dus de afkoeling van het gewas, kleiner zal zijn. Daarbij is in de data duidelijk zichtbaar dat de buistemperatuur daalt als er via de Airmix X-AIR wordt geventileerd en ontvochtigd via de buitenluchtklep. Dit brengt een significante besparing van energie met zich mee naast eens sterk verbeterd kasklimaat.

De pilot loopt voorlopig nog door. De marktintroductie van Airmix X-AIR vindt tijdens de Greentech 2023 plaats. De marktvrijgave van Airmix X-AIR is niet alleen gestoeld op de resultaten bij Tomatoworld maar ook op basis van eerdere resultaten die Dalsem heeft geboekt met haar versie van de X-AIR.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie