Zeer hoge productie in komkommerkas BASF

Zeer hoge productie in komkommerkas BASF

De eerste hogedraad komkommerteelt in de data gedreven kas van het groentezadenbedrijf van BASF in ’s Gravenzande werd op 16 november 2021 aangeplant. De kas is uitgerust met ca. 340 umol LED lampen van Signify. De tweede en derde teelt werden respectievelijk 2 maart 2022 en 15 juni 2022 geplant.

Op maandag 26 september zal de grens van 400 komkommers, met een gemiddeld vruchtgewicht van ca. 385 gram, overschreden worden. De geplande einddatum van de derde teelt is 3 oktober 2022. De productie komt nog een stukje hoger uit dan berekend in het model van het BASF komkommerteam. Dat model werd  gebruikt om de potentie te bepalen op basis van de verwachte hoeveelheid zonlicht en kunstlicht bij elkaar. Een van de redenen voor de hogere productie is de hogere efficiëntie dan in het oorspronkelijke plan in grammen per mol licht. Een tweede reden is de mooie zomer met ca. 40.000 joules meer zonlicht dan gebruikelijk.

Naast Hi Light F1, het hoofdras in alle drie de teelten, werd een groot arsenaal aan nieuwe Nunhems® hybriden getest. De komkommers werden op basis van de Plant Empowerment principes geteeld. Een aantal vooraanstaande telers heeft BASF in deze teelt technisch ondersteund. Er werd geen standaard dunmethode gebruikt om de planten in balans te houden. Iedere week werd gekeken naar de bladafsplitsing en daarop werd bepaald hoe te dunnen. Ook werd op basis van plantregistratie bepaald hoeveel blad er per week geknipt moest worden voor een optimale balans in het gewas. Op 9  november organiseert  het BASF komkommerteam een komkommer event en een van de onderwerpen is data gedreven teelt is. Tijdens deze bijeenkomst zullen  meer details van deze proef besproken worden.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie