Buitententoonstelling rondom 75 jaar Keukenhof

Buitententoonstelling rondom 75 jaar Keukenhof

Landgoed Keukenhof toont een bijzondere buitententoonstelling ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bloemententoonstelling. De tentoonstelling vertelt het verhaal van Landgoed Keukenhof en gaat in op de belangrijke rol die bollenveredelaar Dirk Willem Lefeber heeft gehad bij de oprichting van de Nationale Boemententoonstelling.

De Giant Tulip Bulb ‘Madame Lefeber’ met het levensverhaal van Lefeber, gezien door de ogen van beeldend kunstenaar Sjoerd Blokker, maakt deel uit van de tentoonstelling. Deze reuzenbol heeft nu een permanente plek op het landgoed. Voor de reuzenbol zijn 1000 tulpenbollen ‘Madame Lefeber’ geplant.

Woensdag 27 maart werd ook een kleinere variant van de reuzenbol onthuld. "Met de ’Lefeber’s matroesjka’ vertelt kunstenaar Sjoerd Blokker opnieuw het verhaal van Dirk Willem Lefeber. Museum De Zwarte Tulp neemt deze bol op in de permanente presentatie over het leven van Dirk Willem Lefeber. We maken hiermee de verbinding met Landgoed Keukenhof, Bloemententoonstelling Keukenhof en het museum."

Het Landgoed Keukenhof bestaat uit twee grote buitenplaatsen die in de 18e en 19e eeuw bij elkaar komen: Keukenhof en Zandvliet. Tussen de twee delen verloopt de huidige Stationsweg als een natuurlijke grens. In 1854 maken Johan David en Louis Paul Zocher een ontwerp voor het Engelse landschapspark, dat Keukenhof met het kasteel en de tuin van Zandvliet tot een geheel moet gaan verbinden. Het ontwerp wordt in 1858 gerealiseerd.

In 1861 komt het landgoed in het bezit van de graven van Lynden. De laatste graaf van Lynden, Jan Carel Elias, verhuurt in 1949 het deel van het voormalige Zandvliet voor een groot idee: De Nationale Bloemententoonstelling Keukenhof. Bloemenbollenkweker Dirk Willem Lefeber speelt bij de realisatie van dit idee een essentiële rol.

In 1938 komt graaf van Lynden in contact met Dirk Willem Lefeber. Lefeber wil land voor zijn kwekerij kopen. Uit de onderhandelingen hierover ontstaat een vriendschappelijke relatie. Na de oorlog wordt het idee voor een Nationale Bloemententoonstelling in Lisse weer opgepakt. Gesteund door Dirk Willem Lefeber ontwikkelt burgemeester Wim Lambooy in januari 1949 een concreet plan, maakt een begroting en zoekt hulp bij de organisaties van het bloembollenvak en de gemeente Lisse. Hij wil het landschapspark van het voormalige Zandvliet van Jan Carel Elias van Lynden huren om zijn plannen te realiseren.

Door dit initiatief kan het uiteindelijke contract tussen de gemeente Lisse en graaf van Lynden over het gebruik van Zandvliet als tentoonstellingsterrein worden gesloten. Bloemententoonstelling Keukenhof is een feit.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie