'Als je zelf niet in actie komt, gebeurt er niets'

'Als je zelf niet in actie komt, gebeurt er niets'

In de rubriek ‘Regiovoorzitter in beeld’ laat Glastuinbouw Nederland maandelijks een voorzitter van een regio van Glastuinbouw Nederland aan het woord over zijn of haar bestuursactiviteiten, ondernemerschap en visie op de actualiteit. Dit keer: Mari van den Heuvel, voorzitter van regio Brabant/Zeeland van Glastuinbouw Nederland.

De gedrevenheid van Mari van den Heuvel openbaart zich al bij vraag 1. Hij wordt gevraagd naar de actualiteit bij de in zachtfruit gespecialiseerde Genson-groep, waar hij mede-eigenaar van is. Mari van den Heuvel antwoordt echter specifiek als woordvoerder van de ondernemers in beide provincies. Niet verwonderlijk, zo blijkt later. De uitdagingen zijn immers uniform. “De energietransitie raakt elk bedrijf. Dat geldt ook voor het middelenpakket en de huisvesting van internationale werknemers”, zo stelt Van den Heuvel.

Een kleine anderhalf jaar hanteert hij nu de voorzittershamer in de regio Brabant/Zeeland. “Het eerste jaar was best heftig. Mijn teeltachtergrond ligt meer in de buitenteelt  dan in de glastuinbouw. Dat betekende dat ik me in diverse dossiers nog goed moest inlezen. Inmiddels ligt de focus op de samenstelling van het bestuur. We hebben diverse mutaties, met als doel om zoveel mogelijk teelten en gebieden  vertegenwoordigd te hebben. Een mooie uitdaging want het is een grote regio met zeer uiteenlopende teeltgebieden. Maar het ziet er goed uit, met diverse jonge ondernemers die toetreden tot ons bestuur.”

Samenwerking
Brabant/Zeeland is niet alleen een grote regio, maar vooral een regio met veel variatie. “Grote en kleinere bedrijven, tuinbouwclusters en solitair gevestigde ondernemers, gebieden met en zonder mogelijkheid voor geothermie, maar elke ondernemer wil vooruit, elk bedrijf heeft zijn rol in de energietransitie, elk bedrijf heeft vraagstukken op gebied van arbeid en plantgezondheid. Dat maakt de puzzel complex; de oplossing ligt in samenwerking. Niet alleen als telers onderling, maar ook met andere partijen in de sector, met provincies en met gemeenten. Met de uitdagingen van de RES zitten de gemeenten in hetzelfde schuitje. Ook voor hen geldt dat de oplossing ligt in samenwerken”, zo benadrukt de regiovoorzitter. Kijkend naar het energievraagstuk noemt hij, naast het actieplan versnelling geothermie, biomassa en de mogelijkheden van waterstof als projecten die in gezamenlijkheid opgepakt moeten worden.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie