Brief over belang internationale handel

Brief over belang internationale handel

IDH heeft namens een groep Nederlandse bedrijven, o.a. uit de bloemensector en organisaties zoals VNO-NCW en CBL een brief met pakketten bezorgd bij de informateur en leden van de Tweede Kamer. Hierin wordt benadrukt dat internationale handel van vitaal belang is voor Nederland. "Het is een herinnering om de belangen van de Nederlandse internationale handel te bevorderen. Voor de continuïteit en het verdienvermogen van de agrarische sector is het cruciaal dat producten en grondstoffen duurzaam worden geproduceerd, waardoor het aanbod van fruit, groenten, chocolade, koffie, specerijen, thee, bloemen en andere producten/agrarische grondstoffen ook de toekomst van bedrijven en werkgelegenheid garandeert."

Lees hier de brief:

Nederlandse bedrijven zijn goed voor ruim 3 procent van de wereldhandel. Volgens het CBS is ruim 30 procent bruto binnenlands product (bbp) van Nederland en de werkgelegenheid in ons
land afhankelijk van zakendoen over de grens. Dit is de kurk waar de Nederlandse economie op drijft. Daar verdienen wij goed aan en zorgt voor veel banen. De internationale handel in
grondstofstromen en producten is geen filantropie, maar essentieel voor het verdienvermogen, de welvaart, de werkgelegenheid en elke consument. Het is, kortom, een vitaal nationaal belang.

Met de mainports Amsterdam en Roerdam heeft Nederland een zeer sterke positie in de wereldwijde handel en verwerking van een groot aantal grondstoffen en producten. Dat dit zo blijft, is evenzeer nationaal belang. Deze infrastructuur legt het fundament voor onze handelspositie. Zo vormen Nederlandse bedrijven ook de spil in mondiale agrarische grondstofstromen en leveren daarmee een superefficiënte logistiek en een sterke voedselverwerkende industrie. Op veel punten is ons land hier dan ook wereldtop. De producten bij deze brief kunnen de gesprekken over een nieuwe coalitie stimuleren. Zij bieden tegelijkertijd (grond-)stof tot nadenken over het nationale belang van internationale handelsketens. Ga maar na, één van de grootste chocoladefabrieken van de wereld staat in Veghel. Het kloppend hart van de wereldwijde handel in bloemen bevindt zich in Aalsmeer. Rond Barendrecht wordt al het tropisch fruit verwerkt dat is bestemd voor supermarkten in heel Europa. En groenten uit heel de wereld worden via Greenport Venlo door heel Europa verspreid. En zo zijn er veel voorbeelden te geven.

Onze kracht zit in het combineren van de productie van eigen bodem met de invoer, verwerking en wederuitvoer van grondstoffen uit heel de wereld. De kennis die Nederland heeft over voedsel
en voedselproductie is uniek in de wereld en is van strategische waarde voor duurzame ontwikkeling. Op die manier blijven Nederlandse bedrijven cruciale partner voor leveranciers van grondstoffen en producten in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en de beleidsmakers in landen daar. Als ondernemers is het onze taak de continuïteit van onze bedrijven in deze handelsketens te waarborgen. Tegelijkertijd kan de internationale handel niet bestaan, laat staan groeien, als bedrijven niet de handen ineen slaan met hun overheid. IDH speelt voor onze bedrijven daarbij een cruciale rol om toegang te krijgen en te houden tot producten en grondstoffen die geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu en aan de kwaliteitsstandaarden hier voldoen. Voor een betaalbare, goede boterham, ook in de toekomst, is het essentieel dat ook in Nederland de overheid continuïteit borgt en regie pakt. Zo kan samen worden voortgebouwd aan de bijzondere positie van Nederland in de internationale handel en in agrarische grondstofstromen. Deze positie in de wereldeconomie biedt voor veel bedrijven in Nederland, en hun werknemers, bestaanszekerheid. Zij zorgen samen zo voor het fundament van onze welvaart en onze publieke voorzieningen. Plus, zo zorgen we ervoor dat we onze consumenten voedselzekerheid kunnen bieden, en we gewoon de koffie, thee, bananen en bloemen in onze winkels blijven vinden. Alle ondertekenaars van deze brief willen deze unieke positie behouden, en het liefst versterken. Tijdens uw gesprekken biedt dit pakket u bloemrijke inspiratie en voldoende om op te kauwen!

Namens de bedrijven en brancheorganisaties die samenwerken (zie overzicht hieronder) wordt dit formatiepakketje op 16 januari 2024 aangeboden door:

Adomex
Afriflora
AgroFair
Bakker Barendrecht
BC Foods
Bieze Food Group
Cassia Coop
Catz International
CBL, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
De Monchy Natural Products
Dutch Flower Group
Eosta
Epos
Export Trading Group (ETG)
Fairphone
Floral Trade Group
FM Group
FNLI – Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie
Fresco flowers
GroentenFruit Huis
Het Comité van Graanhandelaren
Holla Roses
Jaguar, the Fresh company
JDE
Koninklijke Euroma
Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging (KNSV)
Kumasi Drinks
Mars
MVO - de ketenorganisatie voor oliën en veen
Nedspice
Nestlé
Nevedi
NOFOTA (Netherlands Oils, Fats and Oilseeds Trade Association)
Port of Amsterdam
Riedel
Royal Lemkes
Royal Van Zanten
Salud Foodgroup Europe
Schijvens Corporate Fashion
The Greenery
Tonys Chocolonely
VAVI (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie)
VBZ (Vereniging voor de Bakkerij en Zoetwarenindustrie)
Verstegen Spices & Sauces
VNO-NCW

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie