Eindrapport Fundamentele kennisontwikkeling LED

Eindrapport Fundamentele kennisontwikkeling LED

Het eindrapport van het onderzoek Fundamentele kennisontwikkeling LED-belichting voor praktische toepassing in de kas is beschikbaar. In dit onderzoek is gekeken naar 5 gewasssen: aubergine, paprika, aardbei, gerbera en alstroemeria.

Uit de verschillende deelonderzoeken blijkt dat de meeste gewassen goed onder full-LED geteeld kunnen worden, maar dat het lichtspectrum en/of de daglengte bepalend kunnen zijn voor een succesvolle gewasontwikkeling en productie. Zonder per gewas of gewasgroep te beschikken over deze kennis is telen onder full-LED zeer risicovol.

LED-belichting is een belangrijke pijler onder de transitie naar een energiezuinigere jaarrond producerende glastuinbouw. Doordat LED keuze biedt in kleurenspectrum, en een andere warmtebalans geeft dan SON-T, zijn er veel vragen over de effecten van LED op gewasontwikkeling. Kleurenspectrum, daglengte en warmtebalans kunnen grote gevolgen hebben voor het functioneren van een gewas. Dit is afhankelijk van de gewaseigenschappen. Een ‘standaard’ rood/blauw lichtspectrum is lang niet voor alle gewassen toereikend. Bovendien kunnen de effecten van lichtspectrum en daglengte met elkaar samenhangen. Plant Lighting heeft voor verschillende gewasgroepen onderzoek naar gedaan naar de effecten van lichtspectrum en daglengte. De resultaten zijn weergegeven in maar liefst vijf deelrapporten.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie