10e Potweb Twister machine

10e Potweb Twister machine

Afgelopen november won een consortium van drie kwekers en machinebouwer Solvent de prestigieuze Greenovation Award voor de meest duurzame groene innovatie van 2023 met de Potweb. Inmiddels is de tiende machine afgeleverd.

Met een Potweb wordt de bovenkant van een pot afgedekt tegen het binnendringen van plagen. Met name bij Phalaenopsis vormt potworm een groot probleem. Er wordt veel gebruik gemaakt van een klamboe die de tafel volledig afdekt. "Dit hebben wij bij Stolk Flora ook lang gedaan maar er zitten behoorlijk wat beperkingen aan. Om te beginnen is de ontwikkeling van de plant lastig te volgen voor de teeltmensen en het zoeken naar ziektes is bijna onmogelijk. Het aanbrengen moet netjes gebeuren want één mug onder het doek heeft daar gelijk vrij spel. Ook veroorzaakt de klamboe een aanzienlijke barrière voor het dure licht dat in de opkweek hangt. Dit kan tot wel 15% lichtopbrengst schelen", zo laat de kwekerij weten.

Stolk Flora staat voor duurzaam geteelde Phalaenopsis, daar doen het bedrijf al sinds 2016 heel hard haar best voor. "Chemie is voor ons sowieso geen optie maar efficiëntie is wel een heel belangrijk speerpunt. Toen we hoorden over het afdekken per pot, zagen we gelijk mogelijkheden voor onze teelt en na het zien van de resultaten bij de ontwikkelaars van de Potweb werden we heel enthousiast."

Om de Potweb geautomatiseerd om de plant te krijgen is door Solvent een volautomatische machine ontwikkeld, de Potweb Twister. Het succes van de ontwikkeling is inmiddels goed te zien bij de verschillende bedrijven. Het prototype van de ontwikkelde machine draait al sinds februari 2023 op het bedrijf van Levoplant aan de Herenwerf in Maasland. Daar worden sinds die tijd alle planten van een Potweb voorzien. De resultaten zijn zeer bevredigend. Inmiddels hebben alle kwekers van het consortium meerdere machines staan en zijn er ook kwekers buiten de werkgroep die hun planten van een Potweb voorzien. Bij Stolk Flora in Bleiswijk is afgelopen week de tiende Potweb Twister machine geplaatst. Met al deze machines worden er wekelijks ruim 500.000 Phalaenopsis van een Potweb voorzien.

Op korte termijn komt een eenvoudige manier beschikbaar om een Potweb handmatig om de plant te draaien. Hiermee kunnen geïnteresseerde kwekers zelf een kleinschalige proef opzetten om op hun eigen bedrijf Potweb te ervaren.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie