Goedkeuring CRISPER-Cas weer een stap dichterbij

Goedkeuring CRISPER-Cas weer een stap dichterbij

De goedkeuring van nieuwe veredelingstechnieken zoals CRISPER-Cas lijkt een stap dichterbij te komen. Vorige week gaf de milieucommissie van het Europees Parlement groen licht voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, ook wel new genomic techniques (NGT’s) genoemd, zo laat Glastuinbouw Nederland weten.

Het volledige Parlement stemt eind februari over het voorstel. Na onderhandelingen met de EU-landbouwministers zal vervolgens duidelijk worden of de EU de toelating van nieuwe veredelingstechnieken zal toestaan zonder dat daarvoor dure en tijdrovende procedures nodig zijn, een langgekoesterde wens van de glastuinbouw. Volgens de milieucommissie zijn nieuwe veredelingstechnieken cruciaal voor het veilig stellen van voldoende eigen voedsel in Europa, klimaatadaptatie en vergroening van de land- en tuinbouw. Daarom moet de toelating en toepassing van nieuwe veredelingstechnieken eenvoudiger, vindt de commissie.

Het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken voor het verkrijgen van raseigenschappen die ook met klassieke veredeling of op natuurlijke wijze zouden kunnen worden verkregen, moet volgens de commissie worden toegestaan. Planten die op deze manier worden verkregen, vallen in de categorie type-1-planten en hoeven geen NGT-label te dragen. De ingewikkeldere aanpassingen vallen in de categorie type-2-planten, waarvoor een ‘light’ procedure komt. Voor deze tweede categorie blijft een uitgebreide veiligheidsbeoordeling gelden. Ook moeten veredelaars aantonen dat aanpassingen in deze tweede categorie bijdragen aan duurzaamheid en niet tot bijvoorbeeld herbicide-resistentie leiden.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie