'Ziekten en plagen buiten de deur houden'

'Ziekten en plagen buiten de deur houden'

“De aandacht voor hygiŽne is altijd al groot geweest bij Axia Vegetable Seeds, maar sinds het GSPP certificaat moeten wij voldoen aan de strengste hygiŽne-eisen. Het duurt jaren om een nieuw tomatenras te veredelen en wij werken volgens de strengste hygiŽneprotocollen. We doen er alles aan om ziekten en plagen als Clavibacter en het ToBRFV virus buiten de deur te houden, aldus Colin Verbeek.”

Bij Axia Vegetable Seeds ligt de focus op de veredeling van ToBRV resistente rassen. De resistentie tegen dit virus bouwen zij in door middel van terugkruising in bestaande rassen. Colin: ”We maken hierin mooie stappen en in onze demokas zijn de eerste resultaten hiervan te bekijken. Strenge hygiënerichtlijnen zijn hierbij essentieel. Royal Brinkman adviseert ons bij het hele hygiëneprotocol. Ziektekiemen moeten we buiten de deur houden!”

Start bij de voordeur
Dirk Timmers, specialist hygiëne en desinfectie bij Royal Brinkman is overduidelijk: “Hygiëne begint bij de voordeur. Hoe zorg je ervoor dat personen niet ongemerkt ziektekiemen mee naar binnen brengen? Bij Axia in Naaldwijk gaan alle personen bij de entree allereerst door een hygiënesluis waar handen én schoeisel gedesinfecteerd worden. De toegang is uitermate streng; het draaikruis opent pas nadat handen zijn ingesprayd met Fadex Rapid. Vervolgens loopt men over de roterende borstels waarbij het schoeisel tegelijkertijd gereinigd én gedesinfecteerd wordt met Menno Florades.”

Vaste looproute
Personen volgen een vaste routing voordat de kasafdeling van Axia Vegetable Seeds betreden mag worden. Alle medewerkers en bezoekers gaan verplicht door de kleedruimte. Medewerkers trekken hun bedrijfskleding aan, bezoekers hun gastenkleding. Alle denkbare eigendommen van buiten, blijven ín de kleedkamer. Zaken van buiten die toch mee het bedrijf in moeten, worden ontsmet via UV-C licht. De bedrijfskleding blijft op het bedrijf en wordt ter plaatse gewassen. Het hygiëneprotocol wordt vervolgd door het handen wassen bij de wasbakken. Het goed reinigen van de handen met Fadex Rapid draagt bij aan het tegengaan van de verspreiding van ziektekiemen. Dirk Timmers vertelt: “De looplijnen in de bedrijfsruimte zijn duidelijk afgebakend. Op deze manier gaan de medewerkers ook ná de koffiepauze weer langs de wasbakken om de handen opnieuw verplicht te wassen. De medewerkers dragen wegwerphandschoentjes bij hun werkzaamheden in de kas. In de centrale corridor hangen bij elke afdeling dispensers met Fadex Rapid. Bij het betreden van iedere kasafdeling geldt opnieuw: handen insprayen! Zo voorkom je ook een eventuele besmetting en verspreiding van afdeling naar afdeling."

Maatwerk
Voor het reinigen en desinfecteren van materialen gebruikt Axia Vegetable Seeds de Menno Hortisept Clean Plus én Menno Florades. Menno Hortisept Clean Plus is een krachtige reiniger, die hardnekkige vervuiling eenvoudig losweekt. Daarna spoel je de losgekomen vervuiling gemakkelijk met water eraf. Vervolgens zorgt Menno Florades voor een 100% desinfectie. Deze kan gesproeid of geschuimd worden. Door gebruik van bijvoorbeeld een schuimlans, kun je Menno Florades schuimend toepassen. Het voordeel van schuim is dat het middel effectiever werkt, het zorgt dat alle oppervlaktes goed geraakt worden en langer nat blijven. Voor het desinfecteren van kasafdelingen bij de teeltwisseling wordt Menno Florades schuimend toegepast. Met schuim ziet de gebruiker zelf heel duidelijk of alle onderdelen goed zijn geraakt, en dus goed zijn gedesinfecteerd. Daarnaast realiseer je een langere inwerktijd van het schuimende middel. De messen en scharen die tijdens de dagelijkse werkzaamheden gebruikt worden, gaan aan het eind van iedere werkdag in een bad met Menno Florades oplossing. Ze worden ook niet uitgewisseld tussen de afdelingen.

Binnenkomende goederen
Virussen kunnen ook binnenkomen via leveringen van materialen afkomstig van buitenaf. Deze inkomende goederen vormen een mogelijke kans op besmetting. Colin: “Daarom accepteren we geen europallets. Alle leveringen worden afgestapeld en gedesinfecteerd met Menno Florades, voordat we ze naar binnen halen. Zo voorkomen we dat virussen meekomen via goederen, dozen, pallets, cans en andere verpakkingsmaterialen.” Axia Vegetable Seeds heeft hygiëne topprioriteit gemaakt. Colin Verbeek: “Alle risico’s op overdracht van virussen zijn zo goed mogelijk uitgesloten. Uiteindelijk met één doel: gezonde zaden voor onze klanten, tomatentelers wereldwijd. Royal Brinkman adviseert ons bij het hele hygiëneprotocol. De producten van Menno zijn effectieve reinigers en desinfectiemiddelen en ze tasten de materialen niet aan. Samen hebben wij een optimaal hygiënelevel voor ons bedrijf weten te realiseren!”

Bekijk de video van Axia Vegetable Seeds:

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie