'Jaarrond telen op water lijkt aardig te lukken'

'Jaarrond telen op water lijkt aardig te lukken'

In het project ‘Toekomstbestendig snijbloemen telen op water’ wordt sinds maart 2023 toegewerkt naar een robuuste, drijvende teeltsysteem voor chrysant, matricaria en lisianthus. Met chrysant zijn nu drie teeltrondes volbracht en de resultaten zijn veelbelovend, vindt onderzoeker Jasper Schermer van Vertify in Zwaagdijk.

Het project ‘Toekomstbestendig snijbloemen telen op water’ loopt door tot eind 2025 en borduurt voort op verkennend onderzoek in voorgaande jaren. Daarin werd vastgesteld dat het telen op water voor een aantal gewassen voldoende perspectief op verduurzaming biedt (in combinatie met goede teeltresultaten) om het onderzoek voort te zetten en op te schalen naar kansrijke, totale teeltconcepten voor de praktijk.

Voordelen en noodzaak
De gewassen in kwestie (chrysant, lisianthus en matricaria) worden nu nog vrijwel uitsluitend in de grond geteeld. Daar zitten wat nadelen of beperkingen aan, zoals het een grotere kans op emissie van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten, en het relatief hoge gas- en waterverbruik, mede vanwege de noodzaak van grondontsmetting door stomen.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie