Blog: 'Mijn eerste MOOC'

27-03-2018    09:26   |    Jolanda Rosloot

Een weblog van Jolanda Rosloot, zij is opleidingsmanager bij kasgroeit.nl. Jolanda Rosloot schreef de tekst exclusief voor Goedemorgen.

Laatst kreeg ik de kans om een MOOC te volgen. Nu denk je misschien wat is nu weer een MOOC. Hier even een korte uitleg: een MOOC staat voor Massive Open Online Course. Het zijn online cursussen over een specifiek onderwerp. Als je wilt deelnemen maakt het niet uit wat je vooropleiding is, wat voor baan je hebt, iedereen kan en mag meedoen. Sommige MOOCs kunnen wel tienduizenden deelnemers tegelijkertijd hebben. Ook Wageningen UR biedt MOOCs aan over allerlei onderwerpen.

In een MOOC is het de bedoeling dat je naast de lesstof vooral veel van elkaar leert. Dit wordt ook wel Social Learning genoemd. Door middel van filmpjes, presentaties, online discussies, games en het delen van ervaringen met andere deelnemers komen allerlei onderwerpen en ervaringen naar voren.

Omdat ik het altijd leuk vind om zelf andere manieren van leren te ervaren, had ik me ingeschreven voor een MOOC met als onderwerp zelfsturende teams. Aan de orde kwam het introduceren, begeleiden en stimuleren van medewerkers binnen zelfsturende teams. Hoe pak je zoiets aan binnen je bedrijf, wat kan je beter wel en wat moet je absoluut niet doen. Het mooie was dat er een grote diversiteit aan deelnemers mee deed. Het onderwerp speelt dan ook op veel bedrijven. Ik kwam deelnemers tegen uit de zorg, onderwijs, horeca en ook de tuinbouw.

De MOOC was maar een korte periode online. Zo gauw als er weer een nieuw hoofdstuk online ging, kroop ik achter de laptop om aan de slag te gaan. Filmpje kijken, reageren op de vragen of stellingen en de reacties lezen van de medecursisten. Er ontstonden leerzame discussie over wanneer moet je ingrijpen als het niet loopt, hoe geef je het initiatief aan de medewerkers, wat wordt de rol van de manager of schaf je de manager gewoon af. Laat je het team begeleiden door een coach en wat gaat deze coach dan doen en vooral wat moet hij niet doen.

Voor mij waren de belangrijkste lessen bij het opzetten van zelfsturende teams, vertrouwen geven aan de medewerkers en loslaten. Ja, er zullen fouten gemaakt worden. Medewerkers zullen zaken anders oppakken en andere beslissingen nemen dan dat je zelf zou doen. En vooral het heeft tijd nodig, dit is een proces waarbij medewerkers de tijd moeten krijgen om te groeien en tot bloei te komen.

Terugkijkend vond ik het volgen van een MOOC een leuke manier van leren en als er nog eens een keer eentje langskomt met een boeiend onderwerp zal ik hem zeker gaan volgen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws