Belgische koningin brengt bezoek aan siertelers

29-05-2020    10:06   |    Vilt.be / VRT

Koningin Mathilde bracht donderdag een bezoek aan het sierteeltbedrijf Gediflora in het West-Vlaamse Oostnieuwkerke. Dit bezoek kwam er op haar verzoek omdat ze het belangrijk vond om te weten wat hoe de vrouwelijke ondernemers in deze sector de coronacrisis hebben beleefd. “We zijn echt in paniek geweest. Op het moment dat de coronacrisis uitbrak, stonden onze serres bomvol”, getuigt één van de aanwezige sierteelsters aan de koningin.

Het bedrijf waar het bezoek plaatsvond, wordt geleid door Elien Pieters die in maart nog werd verkozen tot vrouwelijke onderneemster van het jaar. Gediflora is een wereldspeler op het vlak van veredeling en vermeerdering van bolchrysanten. Bedrijfsleider Elien Pieters gidste koningin Mathilde rond op haar bedrijf en vertelde welke impact de coronacrisis had. “In maart moesten we een omzetdaling van maar liefst 50 procent slikken nadat bestellingen werden geannuleerd en de export stil kwam te liggen. In onze productiesites in Kenia en Brazilië hebben we planten moeten weggooien en op onze eigen site is de teelt voor eind maart ook volledig in de container beland”, getuigde ze.

Ook collega-sierteelsters vertelden over hoe de uitbraak van de coronapandemie hun bedrijfsvoering heeft beïnvloed. “We zijn echt in paniek geweest toen we hoorden dat alle tuincentra dicht gingen. Op dat moment zag het er echt niet goed uit voor ons bedrijf. Al onze serres stonden bomvol”, vertelt Corine Verhelst die moestuinplantjes kweekt, op haar beurt. De snellere heropening van de tuincentra is volgens haar een grote redding geweest. “We hebben de productie van twee tot drie weken moeten weggooien, maar daarna was de vraag enorm. Eigenlijk was die zelfs te groot, want we konden er niet aan voldoen. Een plant heb je immers niet van vandaag op morgen klaar.”

Orchideekweker Febe Floré is ook beducht voor de naweeën van de crisis. “We hebben de eerste maand na de uitbraak beduidend minder orchideeën opgezet. In de eerste plaats omdat we wel wat absenteïsme hadden bij ons personeel, maar anderzijds ook uit voorzichtigheid. We denken dat een aantal van onze klanten het niet gaan overleven. Je mag niet onderschatten welk gat er geslagen is de eerste maand tot zes weken van de crisis”, klinkt het.

Het bezoek van Mathilde voelt als een hart onder de riem voor de hele sector. Ook door het personeel van sierteeltbedrijf Gediflora, dat tijdens de hele crisisperiode is blijven doorwerken, werd de interesse van de koningin geapprecieerd. 

(Foto: Koninklijk Paleis/Monarchie.be)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister KAS Live! terug

Gisteren de uitzending van KAS Live! op Paprika Tasty Radio gemist? Je kunt 'm nog een keer rustig...