Beter buffermanagement?

19-07-2018    16:35   |    Goedemorgen

Hoe zou het zijn om te profiteren van een nieuwe energiemarkt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen? Vijf tuinders namen de afgelopen maanden deel aan een pilot van AgroEnergy rondom de inzet van de WKK op de intradaymarkt. Paprikateler Hans van der Waal uit Zevenhuizen was één van hen. Hij kijkt terug op een succesvolle pilot. “Het is mooi om te zien hoe BiedOptimaal Intraday zo goed mogelijk de buffer vult en tegelijkertijd een goed financieel rendement realiseert.”

AgroEnergy onderzocht de afgelopen maanden, aan de hand van een pilot met vijf tuinders, of het winstgevend is om actief te zijn op de intradaymarkt. Zeven WKK’s werden op werkdagen aangestuurd op basis van echte deals op de intradaymarkt. AgroEnergy ontwikkelde een nieuw product voor deze pilot: BiedOptimaal Intraday. BiedOptimaal Intraday vult de APX-positie aan met verkoop- en inkoopdeals op momenten dat de prijzen op de intradaymarkt goed zijn. De tuinder stelt zijn randvoorwaarden in en daarna draait het proces automatisch.

Positieve ervaringen

De pilot toonde aan dat de tuinders hiermee een beter buffermanagement én een beter financieel resultaat wisten te realiseren. En dat zonder extra werk. Dat ervoer ook Hans van der Waal, die acht hectare paprika’s heeft. “Het is mooi om te zien hoe BiedOptimaal Intraday zo goed mogelijk de buffer vult en tegelijk een goed financieel rendement maakt. Ideaal is dat dit ook vlak voor het leveringsmoment mogelijk is. BiedOptimaal Intraday benut op een slimme manier de buffer, zodat ik er geen omkijken naar heb.”

Nieuw product

Naar aanleiding van de uitkomsten van de pilot is AgroEnergy inmiddels gestart met de ontwikkeling van een volledig product waarin alle noodzakelijk functionaliteiten beschikbaar zijn. Dit komt na de zomer beschikbaar.

Over de intradaymarkt

De intradaymarkt is een nieuwe energiemarkt, die volop in ontwikkeling is. Door de opkomst van zonne- en windenergie is de energieproductie een dag van tevoren moeilijker te voorspellen. Dat betekent dat in de huidige markt meer onbalans ontstaat op de dag zelf. De onbalansprijzen zijn echter grillig, het is moeilijk om hier goed op te sturen. Om afwijkingen in de APX-positie op te vangen, zijn veel tuinders met een WKK echter afhankelijk van goede onbalansprijzen. De intradaymarkt biedt hier een oplossing voor. Deze markt ontstaat vanuit vraag en aanbod van veel verschillende partijen: windparken, energieleveranciers, buitenlandse vraag en kleinere producenten. Allemaal stellen ze gedurende de dag hun elektriciteitspositie bij. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Orchidee met Noorderlicht

Logico heeft een bijzondere nieuwe Phalaenopsis in het assortiment. De bloem is met fluoriserend groen en paars geverfd en draagt daarom de...