Biologische middelen tegen schimmel in hyacint?

Biologische middelen tegen schimmel in hyacint?

Roet en Penicillium zijn twee gevreesde schimmels in de teelt van hyacint. Ze zorgen voor een respectievelijk zwarte of blauwgroene laag op de bol en kunnen bovendien kwaliteitsverlies veroorzaken. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt of biologische middelen geschikt zijn om de strijd aan te gaan met beide schimmels.

Na het rooien worden bollen bewaard voor verkoop óf voor vermeerdering. Steeds vaker gebeurt het dat deze bollen in die periode besmet raken met Roet (Aspergillus) of Bewaarrot (Penicillium). Bij bollen voor de verkoop komt de schimmel aan de buitenkant voor, tussen de bolrokken. Maar bij bollen voor de vermeerdering kan de schimmel ook naar binnen groeien. Dat gebeurt dan via de geopende bodem van deze zogenoemde holbol.

Roet en Penicillium zijn op een paar manieren te voorkomen. Zo bestaan er schimmelwerende middelen. Deze zijn echter steeds minder toegelaten. Daarnaast houden schimmels van vocht. Preventie kan dus ook door te zorgen voor een lage luchtvochtigheid, maar door de warme zomers van de afgelopen jaren zijn de omstandigheden waaronder bollen gedroogd worden vaak ongunstig.

Daardoor komen Roet en Penicillium steeds vaker voor. WUR onderzoekt of antagonisten de schimmels kunnen bestrijden: dit zijn biologische bestrijders in de vorm van schimmels of bacteriën. Bij het onderzoek gebruikt WUR middelen die al wel zijn toegestaan in veldteelten, maar nog niet tijdens de bewaring van hyacint zijn toegepast. Deze middelen worden getest bij zowel bollen voor de verkoop als bij holbollen.

Uit de eerste resultaten blijkt dat antagonisten roet en penicillium niet volledig weten te bestrijden, maar wél zorgen voor een reductie. Veel is daarbij afhankelijk van bijvoorbeeld andere behandelingen die de kwekers toepassen om de bollen gezond te houden. De definitieve resultaten en conclusies worden begin 2022 gepresenteerd aan de productgroep Hyacint; deze kwekers zijn ook de financiers van het onderzoek.?

Bron: Wageningen U&R Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie