
AH past 'misleidende' seizoensgroenten aan
De seizoensgroenten en bietengeitenkaasspread van Albert Heijn worden door de supermarktketen aangepast nadat...
Könst is een grote naam in de veredeling en vermeerdering van alstroemeria. Het bedrijf is echter opvallend compact. Achter het bescheiden kantoor, het weefselkweeklab en de bedrijfsruimte staat een kas van 10.000 m2, verdeeld in 18 afdelingen. Daar vindt het kruisingswerk plaats, de selectie van nieuwe rassen en de opkweek van jonge planten uit weefselkweek, die na gemiddeld zes weken groei op weg gaan naar professionele kwekers in alle delen van de wereld.
“Het is essentieel dat onze afnemers schone planten ontvangen”, zegt Ron Veenhof tijdens de rondgang door het bedrijf. “Voor de export van uitgangsmateriaal geldt een nultolerantie en tal van landen zien daar zeer streng op toe. Trips is in dat verband onze grootste zorg.”
Altijd bloemen aanwezig
Die zorg heeft vooral betrekking op de afdelingen voor het kruisingswerk en het gebruikswaardeonderzoek. In beide gevallen moeten de planten tot volle bloei komen. “Een bloeiend gewas is voor trips zeer aantrekkelijk”, vertelt de productiemanager. “En omdat er in deze afdelingen continu bloemen zijn, vormen ze een ware magneet voor trips. Een tripsvrij bedrijf is voor ons een illusie, het gaat er vooral om dat we de plaag goed onder de duim kunnen houden en schoon uitgangsmateriaal kunnen leveren. De biologische bestrijding is leidend.”
Tweesporenbeleid
Veenhof en zijn teeltspecialist Peter van den Berg volgen twee sporen voor de opkweekafdelingen en de afdelingen met bloeiende planten. Voor de kortcyclische opkweek van uitgangsmateriaal wordt de grond verrijkt met insectenparasitaire aaltjes en de bodemroofmijt Hypoaspis. Deze combinatie werkt doorgaans afdoende. Partijen voor zeer kritische bestemmingen, waar zelfs een roofmijt niet wordt getolereerd, worden vlak voor verkoopklaarmaken schoongespoten met Decis.
De teelt in de bloeiende afdelingen duurt veel langer en vergt een andere aanpak. “Wanneer je de teelt in het voorjaar schoon begint, heb je de minste problemen”, vervolgt de productiemanager. “Voordat we de biologische bestrijders gaan uitzetten, voeren we daarom eerst een blokbehandeling uit van vier wekelijkse LVM-behandelingen met Winner. Een week na de laatste bespuiting zetten we Hypoaspis uit en hangen we zakjes met Transeius montdorensis en voermijten in het gewas.”
Constant gevecht
Adviseur Sandra van den Bosch van Royal Brinkman vult aan: “Het blijft echter een constant gevecht. In de zomer kan de druk snel oplopen en krijgt de biologie versterking van Neemazal. In de winter vervangen we dat door Azatin, dat zachter is voor het gewas. Deze producten passen we ook toe in blokbehandelingen om een opbouweffect in het gewas te realiseren.”
Volgens Veenhof en zijn adviseur werkt deze aanpak goed, al moet er in de zomer soms toch een chemische correctie plaatsvinden met Conserve of Nocturn. “We kunnen het jammer genoeg niet helemaal zonder chemie stellen”, vat Veenhof samen. “Winner verzekert ons echter van een schone start, waardoor de biologie en biorationals het daarna lang kunnen volhouden.”
Bijschrift: “Bloeiende alstroemeria vormt een Walhalla voor trips”, zegt Ron Veenhof tegen Sandra van den Bosch.
De seizoensgroenten en bietengeitenkaasspread van Albert Heijn worden door de supermarktketen aangepast nadat...
Drie medewerkers van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research zijn...
Studenten van hbo en mbo gaan praktijkgericht onderzoek doen in de glastuinbouw om de invoering van Het Nieuwe...
'Voorlopers worden kind van ODE-rekening' 06-12-2019 10:16 |
Boeren dreigen: lege schappen rond kerst 06-12-2019 10:11 |
Kerst bij Kasteel Keukenhof 06-12-2019 10:09 |
Hoe moet je glasreinigers eigenlijk toepassen? 06-12-2019 10:04 |
Laatste kans deelname groeilicht-enquête! 06-12-2019 09:54 |
Blije meedenker 06-12-2019 09:53 |
Spotlight op partnerships en seizoensproducten 06-12-2019 09:51 |
Instagram: Doe de wave! 06-12-2019 09:48 |
Instagram: ff Sinten 06-12-2019 09:44 |
Meer geld naar R&D in 2018 06-12-2019 09:41 |
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties