Blog: Doet u de dingen goed of doet u de goede dingen?

21-10-2019    10:44   |    Eric Flinterman

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

In de tuinbouw zijn we expert als het gaat om het continu verbeteren van processen, zoals teelt en arbeid. Daardoor kunnen we zeer efficiënt produceren en de concurrentie meestal voorblijven. Procesoptimalisatie is onze corebusiness geworden en neemt al uw tijd in beslag. Komt u nog wel toe aan de goede dingen?

De dingen heel goed doen, slokt immers heel veel tijd op. Procesverbetering houdt nooit op, het kan altijd beter of efficiënter. Het risico hiervan is dat u misschien voor de toekomst niet meer de goede dingen doet. Misschien is meer aandacht voor de afzet nodig of de energietransitie vraagt de nodige inspanningen. Mogelijk is zelfs uw teelt niet toekomstbestendig. Hoe is dit alles te combineren?

Procesoptimalisatie inbouwen in uw organisatie
Er wordt vaak over delegeren gesproken; makkelijk gezegd, maar o zo moeilijk. Vooral het overdragen van taken waar u zelf heel goed in bent, is bijzonder lastig. Uw huidige bestaan heeft u te danken aan het feit dat u alles heel goed doet en uw processen continu geoptimaliseerd heeft. En dat moet u dan overdragen aan anderen en dit mooie werk loslaten?

Wilt u voor de toekomst de goede dingen blijven doen, dan is het van belang om het verbeteren van processen in te bouwen in uw organisatie, zodat de organisatie zelf efficiëntie blijft realiseren. Dan kunt u zich meer bezighouden met de goede dingen. Dit wil niet zeggen dat u procesoptimalisatie geheel moet loslaten. Uw team coachen in dit proces blijft van groot belang. Wel met de insteek dat u coacht en niet zelf de processen blijft verbeteren.

Blijvende uitdaging
U bent ondernemer en u wilt dat blijven. De goede dingen doen, is belangrijker voor u dan de dingen goed doen. U kunt heel efficiënt werken in een teelt die te weinig opbrengt, waardoor u misschien de laatste bent die het licht uitdoet. Als u de juiste activiteiten ontplooit, heeft uw team een mooie blijvende uitdaging om de dingen heel goed te blijven doen en steeds te verbeteren.

U doet de juiste dingen en uw team doet de dingen heel goed. Een mooie verdeling van de taken en voor iedereen duidelijk.
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws