Blog: Energietransitie

12-07-2019    09:26   |    Patrick Dankers

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Mijn vrouw en ik hebben onlangs een nieuwbouwwoning gekocht. En als je dat doet komt er nogal wat op je af. Sowieso al de knoop definitief doorhakken maar dan begint het pas; welke opties op de woning, financiering, notaris, huidige woning verkopen, etc, etc, etc. Aan deze lijst moet je tegenwoordig nog een item toevoegen; energie. Waar je vroeger gewoon een huis kocht dat een elektriciteit, water en gas aansluiting had met daarbij een cv-ketel is dat tegenwoordig allemaal niet meer zo vanzelfsprekend.

En ergens begrijp ik het wel, we zitten in een energie transitie en dat betekent dat dingen veranderen en dat is even moeilijk. Moeilijk… Het is simpelweg voor een normaal weldenkend mens niet meer te begrijpen. Mede dankzij mijn werk denk ik dat ik iets meer basiskennis heb rondom energie dan de gemiddelde Nederlander, maar het is nu wel echt enorm complex.

Aangezien het een nieuwe woning betreft liggen er standaard een 4tal zonnepanelen op. Wat dit gaat opleveren is een kwestie van een online formulier invullen met daarin de oriëntatie, dakhelling, paneel vermogen en nog wat ander spul en je krijgt het antwoord. Helaas krijg je bij elke website een ander antwoord maar je krijgt een richting. Wat deze energie nu waard is, is een heel ander verhaal. Dat wordt medebepaald door de vraag of je deze energie direct zelf gebruikt of terug gaat leveren aan het net. Maar het is mogelijk om met wat sommetjes in Excel een redelijk beeld te krijgen van wat je mag verwachten. Maar moet ik nu kiezen voor de optie voor 8 extra zonnepanelen?

Dan het warmte vraagstuk; Moet ik dan kiezen voor een zonneboiler, warmtepomp of een traditionele cv-ketel? Dan blijkt dat het in het geval van een zonneboiler nooit OF is maar altijd EN. Een zonneboiler moet altijd een 2de systeem hebben om bij gebrek aan zon het warmwater te leveren of na te verwarmen. En wat je dan mag verwachten van de zonneboiler is weer afhankelijk van het moment dat je het warmwater gebruikt en hierbij speelt een groot seizoen effect. En wat ga je dan installeren als tweede systeem? Kortom een complex systeem, een complex verhaal een enorm complexe Excel sheet en niet meer te volgen qua investering.

Gelukkig is daar de warmtepomp. Dat is de oplossing voor al de problemen en is simpelweg stekker in het stopcontact en warmte (en soms zelfs koude) komt eruit. Voordeel is wel dat de warmtepomp in theorie (als de vraag en aanbod toevallig overeenkomen) gebruik kan maken van de energie opgewekt uit de zonnepanelen en daarmee dus ‘gratis’ draait.

Dan ga ik weer even in Excel wat zitten rekenen. Ok in de winter wekt het zonnepaneel x vermogen op, dit gaat dan in de warmtepomp en levert x warmte op. Maar hoeveel warmte heb ik nodig op dat moment? Muur oppervlakte bereken, isolatiewaarde achterhalen, en je weet wat het kost om de woning warm te houden. O wacht, ramen en deuren hebben een andere isolatiewaarde en het ventilatiesysteem ververst lucht, weer een regel en kolom toevoegen in Excel en door. En na avonden googelen en rekenen heb ik de hoop maar opgegeven. Ik kom er simpel weg niet uit en mijn Excel sheet is inmiddels zo complex dat ik zelf niet meer weet hoe deze werkt.

Dan blijkt er ook weer een fout in mijn Excel sheet te zitten rondom de zonnepanelen. Nu blijkt het dat je door een trucje jezelf als ondernemer kan aanmelden om de btw terug te vragen waardoor je businesscase weer gunstiger wordt. Ok nu ga ik de knoop doorhakken; Ik kies voor de 8 extra panelen en het warmte vraagstuk los ik gewoon even traditioneel op met een gasgestookte cv-ketel. En dit komt dus niet door de businesscase, techniek of investering maar omdat ik gewoon geen helder beeld krijg. Eind goed al goed.

Ahrggghhh het energieakkoord is gepubliceerd; energie wordt goedkoper en gas duurder. Toch maar weer even excel opstarten?


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Samenwerken

Mark Zwinkels van World Horti Center legt in een video op Twitter uit waarom samenwerking in de Nederlandse...