Blog: 'Ik ben bang...'

25-04-2018    08:31   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

“Beste Peter” sprak laatst een tuinbouwondernemer met mij, “Jij hebt makkelijk praten over het opleiden van mijn kaderpersoneel. Maar ik ben bang dat, als ik ze tevéél laat groeien, ze meteen weg zijn naar mijn collega.” Hij zei het in iets andere, meer Westlandse bewoordingen. Maar de strekking was heel duidelijk.

Dat soort reacties horen we wel meer de laatste tijd. Er is schaarste op de arbeidsmarkt. Dus waarom zou ik investeren in mijn middenkader als dat betekent dat ze interessanter worden voor mijn collega-glastuinbouwondernemer.

Waar komt die angst vandaan? En is die wel gegrond?

Juist in deze tijd werkt het andersom!
Onderzoek wijst uit dat niet het salaris de belangrijkste factor is om weg te gaan bij een werkgever. Op nummer 1 staat “de uitdaging is weg”. En pas daarna komen “te weinig salaris”, “te weinig waardering” (ook een belangrijke trouwens) en “onvrede met werkgever of leidinggevende”.

Kortom: als je je kaderleden minder uitdagingen geeft is de kans dat ze weggaan groter dan dat je ze steeds opnieuw blijft uitdagen.

“Groei-instelling”
Professor Carol Dweck van de Stanfort Universiteit onderscheidt in haar onderzoek naar de “instelling” van managers en medewerkers in de huidige, moderne organisaties twee tegenpolen.

Allereerst die van de “gefixeerde instelling” (Fixed Mindset). Leidinggevenden met deze instelling geven de voorkeur aan hiërarchisch leiderschap (“ik ben de baas”). Zij stellen vaak dat mensen zijn zoals ze zijn, en dus “moeten doen waarvoor ze zijn aangenomen”. Ze nemen snel het roer over als iets fout dreigt te lopen. Medewerkers met deze gefixeerde instelling kiezen voor zekerheid, proberen geen fouten te maken en vermijden iedere stap buiten hun kaders. Fouten en eigen initiatief worden immers afgestraft.

Daar tegenover staat de “groei-instelling” (Growth Mindset). Leidinggevenden hebben oog voor de talenten van hun medewerkers. En proberen die talenten maximaal te ontplooien. Door taken en uitdagingen te delegeren. Ze accepteren dat fouten maken er bij hoort en beschouwen dit als leermomenten.

Medewerkers met een “groei-instelling” kiezen vaak voor iets nieuws, gaan uitdagingen graag aan en spannen zich dus in om het maximale uit zichzelf te halen. Ze zijn bovendien niet bang om fouten te maken.

Niet bang zijn
Als teler moet het je toch aanspreken: die “groei-instelling”. Mijn advies: ga eens een uurtje zitten, laat je leidinggevend personeel één voor één de revue eens passeren en noteer voor jezelf bij ieder kaderlid eens HOE je hem of haar kunt uitdagen.

En ben niet bang maar ga er mee aan de slag.

Ik eindig in dit kader graag met een quote van Richard Branson (Virgin Group): “Train je mensen zodat ze bij je weg kunnen, maar behandel ze op zo’n manier dat ze blijven!”  

Succes!


Reacties (2)

Dico Drost at 25.04.2018

Fixed Mindset of Growth Mindset versus harde kant of softskill. In de tuinbouw is het veelal op een harde manier zaken doen waarbij het om halve centen draait. Was er maar meer ruimte voor Growth en softskill. Helaas is de praktijk nog niet zover.

Peter Smulders at 30.04.2018

Hi Dico. Dank je wel voor je reactie. Natuurlijk gaat het over "harde" business. Over kostenbesparing en prestatieverhoging. Jouw term "softskill" is niet wat ik bedoel met "sturen op groei" en "positief motiveren". Waar ik voor pleit is dat, dóór positief te motiveren, je medewerkers juist beter gaan presteren en minder snel bij je weg zullen gaan. Dat moet juist het resultaat ten goede komen.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Orchidee met Noorderlicht

Logico heeft een bijzondere nieuwe Phalaenopsis in het assortiment. De bloem is met fluoriserend groen en paars geverfd en draagt daarom de...