Blog: Soms gaat het kaarsje uit!

23-07-2018    08:45   |    Goedemorgen

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Heeft u ook naar de WK wedstrijden gekeken? Is het u ook opgevallen dat alle grote spelers, onze vedetten, het hebben laten afweten? De Ronaldo’s, Messi’s en Neymars hebben ons aardig in de steek gelaten. Zij die de kunst van het voetballen tot in de puntjes beheersen konden snel vertrekken en nog even snel van een welverdiende vakantie genieten voordat de volgende trainingen alweer beginnen. Het viel mij op dat de mannen er vermoeid en een lamlendig bij liepen.

Nu kan ik mij dat best voorstellen. Als je eerst op het hoogste niveau alle competitiewedstrijden hebt gespeeld en daarnaast ook wedstrijden voor de beker. Vaak gevolgd door wedstrijden voor de Champignons League en de oefenwedstrijden voor het Nationale elftal, dan is dat toch een beetje veel. Nu kun je wel schofterig veel geld verdienen en honderdduizenden fans hebben, maar als het lijf en geest het niet meer kunnen opbrengen, is dat ook geen motivatie meer.

Alhoewel ik Neymar en Ronaldo vreselijk over het paard het getilde en vervelende mannetjes vind, kan ik begrijpen dat ze gewoon een keer moe zijn en het kaarsje uitgaat. Als ik dan verder het nationale nieuws volgt kom ik soortgelijke berichten tegen bij mensen die meestal rond het minimum verdienen, een vreselijk druk ervaren om het werk af te krijgen en om hun baan te behouden. Zelfs op dit moment, bij alle krapte op de arbeidsmarkt zou toch de medewerker heel vriendelijk behandeld moeten worden. Maar niets is minder waar.

Met name bij de grootverdieners werken de mensen voor een habbekrats. De beloning van de hoge heren gaat er weer meer op vooruit dan van de gemiddelde medewerker. En vele bazen verdienen soms 100x, 200x, 300x meer dan de gemiddelde medewerker in hetzelfde bedrijf. Dat het echt beter gaat met de economie, komt nog niet echt tot uitdrukking in de lonen en de cao’s, er zit op dit moment op een of andere wijze een enorme vertraging in dit marktmechanisme. Ergens zit er toch iets scheef in het systeem.

Ook in de BV Nederland zijn wij bezig onze talenten, bedrijven en medewerkers, over de kling te jagen. Druk op de resultaten, prestaties, steeds maar meer, meer, meer. Lange stressvolle reistijden (want niemand verhuist tegenwoordig nog bij een nieuwe baan). Steeds meer marktwerking, meer concurrentie en een “rat race” naar de bodem (qua kosten en dus vaak loonkosten) om de nodige tenders en/of offertes te kunnen winnen c.q. binnen te halen. Ergens gaat ook bij ons de vermoeidheid een keer toeslaan en leveren ook wij geen topprestaties meer. Intussen spelen de kleinere landen wel om de medailles en niet omdat ze beter zijn, maar wel slimmer!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Orchidee met Noorderlicht

Logico heeft een bijzondere nieuwe Phalaenopsis in het assortiment. De bloem is met fluoriserend groen en paars geverfd en draagt daarom de...