Blog: Voeden en tuinbouw

07-10-2019    08:00   |    Wouter van Vliet

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is salesmanager tuinbouw bij Van Iperen. Van Vliet schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Sinds eind jaren ‘80 voeden we bij Van Iperen het gewas van onze klanten met (vloeibare) meststoffen. Bemesting is de basis voor een goed renderend gewas. Met de juiste voeding telen we gezonde gewassen die weerbaar zijn tegen ziekten en plagen. Onze bemestingsspecialisten spelen een belangrijke rol in het geven van advies over die voeding.
 
Bemesting wordt namelijk in toenemende mate een onderdeel van de gewasbescherming. Het middelenpakket wordt steeds smaller en het telen van een gewas dat minder vatbaar is voor ziekten en plagen wordt daarom steeds belangrijker.
 
Hoe vertaalt dat specialisme zich in de praktijk?
 
We kijken onder andere naar de invloed van stikstof op schadelijke insecten. Onderzoek in chrysant heeft reeds aangetoond dat stikstof en insectendruk met elkaar in verband staan en dat verlaging van de stikstof mogelijk is, zonder dat het de groei van het gewas in de weg staat. Iets waar we in de toekomst verder mee aan de slag gaan.  
 
Ook waterkwaliteit heeft onze aandacht. Een goede waterkwaliteit is essentieel voor een optimale geïntegreerde gewasbescherming. Onze waterspecialisten kunnen ondersteuning bieden bij het frequent meten van de kwaliteit van het water. Inzicht krijgen en analyseren zijn erg belangrijk om de controle te behouden. Ook investeren we in de toekomst door, samen met ketenpartijen, ‘Ion specifiek’ te kunnen gaan meten, automatiseren en sturen. Hiermee kunnen we de bemesting nog verder optimaliseren.
 
Ook automatisering is volop in ontwikkeling. Hulpmiddelen zoals het meststoffenprogramma zijn belangrijk om de juiste samenstelling van meststoffen en recepten in de mestbakken te bepalen. Een nieuw webbased rekenprogramma is in de maak. Dat programma stelt klanten in staat om nog gemakkelijker recepten te maken en bij te sturen.
 
In Mijn Iperen houden we via slimme niveaumetingsensoren de vloeibare meststoffen tanks op afstand in de gaten, om tijdig te kunnen anticiperen en optimaal te bevoorraden. Slimme digitale oplossingen worden steeds belangrijker om te ontzorgen en optimaliseren.
 
Op iperen.com/voedenentuinbouw vertellen we graag meer. En natuurlijk komen onze specialisten graag langs om de unieke situatie van de teelt en omstandigheden te bespreken.
 Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws