Bredere toelating Asperello

Bredere toelating Asperello

De meeste Nederlandse kastelers krijgen er een biologisch fungicide bij tegen Fusarium en Pythium. Telers kunnen Asperello T34 Biocontrol van Biobest inzetten tegen deze schimmelziekten.

De Trichoderma asperellum T34 is een unieke Trichoderma-stam, die jaren geleden werd ontdekt. Het middel van Biobest wordt met succes toegepast in de sierteelt in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en België. Vanaf begin 2020 is het in Nederland toegestaan in de bedekte teelten van snijbloemen, potplanten, tomaat, paprika, aubergine, komkommer, courgette, kleinfruit, bladgroenten, koolgewassen, boomkwekerijgewassen, vaste plantenteelt, veredelingsteelt en zaadproductie. Tot eind 2019 was het middel slechts in enkele van deze teelten toegelaten.

"Vooral in de sierteelt is Asperello van grote toegevoegde waarde. Telers in de hele wereld boeken goede resultaten bij de aanpak van Fusarium", vertelt Biobest-adviseur Stefan Bohté.

Asperello T34 Biocontrol werkt op twee manieren. Telers kunnen het middel preventief toepassen om ervoor te zorgen dat de gunstige schimmel zich rondom de wortel kan vestigen, voordat ziekteverwekkers deze kunnen aantasten. Daarnaast produceert het biologische fungicide ook enzymen die ervoor zorgen dat ziekteverwekkers kunnen afsterven.

Het middel kan het beste elke acht tot twaalf weken worden toegepast om ervoor te zorgen dat er voldoende sporen van Trichoderma asperellum T34 in de grond zitten, benadrukt Stefan. "Deze regelmatige inzet biedt het middel telers de beste bescherming tegen grondgebonden ziekteverwekkers."

Goede samenwerking
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) maakte 20 december 2019 deze uitgebreide toelating bekend. Deze is tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen de toelatingshouder, Biobest en de Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket van Glastuinbouw Nederland. De kosten voor de aanvraag en beoordeling zijn gefinancierd uit het Fonds Kleine Toepassingen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie