Dit verandert vandaag allemaal in werk, geld en inkomen

01-07-2020    10:31   |    Nu.nl

Vanaf vandaag wordt een hele reeks nieuwe wet- en regelgeving van kracht die van belang is voor bedrijven, consumenten, werkenden en gepensioneerden. Nu.nl zet de belangrijkste veranderingen op een rij.

Vanaf vandaag is het geboorteverlof voor partners flink uitgebreid. Sinds 2019 is het verlof voor partners in loondienst uitgebreid van twee dagen naar één keer het aantal werkuren per week, waarbij het loon wordt doorbetaald door de werkgever. Vanaf vandaag wordt het verlof met nog eens vijf weken verlengd. In die periode krijgt de werknemer een uitkering van het UWV ter hoogte van 70 procent van het salaris en heeft de werkgever geen loonkosten.

Subsidie elektrische auto
De subsidieregeling voor elektrisch rijden wordt vandaag ook officieel van kracht. Hierdoor komen particulieren die een elektrische auto aanschaffen of privé leasen met terugwerkende kracht vanaf 4 juni in aanmerking voor subsidie. Het voertuig moet een rijbereik hebben van minimaal 120 kilometer en een catalogusprijs, oftewel de oorspronkelijke nieuwprijs, die tussen de 12.000 en 45.000 euro ligt. Dit jaar en volgend jaar is er voor een gebruikte elektrische auto een subsidiebedrag van 2.000 euro beschikbaar, terwijl er voor een nieuw model 4.000 euro beschikbaar is.

Minimumloon en AOW stijgen
Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast aan de gemiddelde cao-lonen. Dat houdt dit keer in dat iedere werknemer boven de 21 jaar vanaf 1 juli minstens 1.680 euro bruto per maand verdient. Het gaat om een verhoging van 27 euro per maand, op 1 januari kwam er 18 euro bij. Deze bedragen gelden voor een volledig dienstverband. Het staat niet wettelijk vast hoeveel uren dat zijn. Doorgaans gaat het om een werkweek van 36, 38 of 40 uur. Het minimumjeugdloon gaat ook omhoog. De bedragen variëren per juli van 504 euro bruto voor vijftienjarigen tot 1.344 euro voor twintigjarigen. Tot nu toe lag het minimumloon voor jongeren tussen de 496,10 euro en 1322,90 euro.

Omdat het minimumloon stijgt, krijgen AOW'ers er per 1 juli ook iets bij. Zo ontvangen alleenstaande AOW'ers vanaf die datum netto 1.201,42 euro per maand. Nu is dat nog 1.187,43 euro. Gehuwden en samenwonende partners krijgen per 1 juli een bedrag van 822,62 euro. AOW'ers met een partner die nog geen AOW ontvangt, ontvangen hogere bedragen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws