ErfGoedVloer basis voor grondgebonden bloemen

27-07-2021    09:31   |    Goedemorgen

Bleek in eerdere proeven al dat chrysanten uitstekend groeien op de ErfGoedVloer, nu laat ook de lisianthus zien dat die het erg goed doet op de teeltvloer van ErfGoed.

Cock van Bommel, Business Development Manager bij het Moerkapelse toeleverancier, liet onlangs het resultaat van de succesvolle proef zien aan kenners van de lisianthusteelt. "Duidelijk is in ieder geval dat de ErfGoedVloer een uitstekende basis biedt voor het kweken van snijbloemen", bevestigt Van Bommel.

Telers die snijbloemen in de volle grond telen staan voor een aantal uitdagingen. De plantgezondheid, water- en milieuaspecten, verbruik van energie en de teeltoptimalisatie zijn er enkele van. Tijd dus om te zoeken naar een ondergrond die deze problemen het hoofd biedt. Uit de recente proeven van ErfGoed is duidelijk geworden dat de ErfGoedVloer een prima antwoord geeft.

Praktijkproef lisianthus
Cock van Bommel: "Boven op de ErfGoedVloer hebben wij een laag van ca. 20 cm grond aangebracht. Deze laag biedt een goede ondergrond om een gezond en weerbaar gewas te telen. Het beperkte grondvolume dat nodig is zorgt ervoor dat het energieverbruik afneemt (ontsmetting) en er minder biosimulanten nodig zijn."

Sander Vermeer (Van Iperen) voegt daar aan toe: "Door de beperkte grondlaag is het teeltproces ook veel beter stuurbaar. Zeker op het gebied van bemesting en watergift."

In deze praktijkproef heeft ErfGoed geëxperimenteerd met verschillende grondsoorten. Daarbij is ook gebruikte grond van lisianthustelers toegepast. Aan de proef werkten de volgende partners mee: Delphy, Van Egmond Lisianthus, Deliflor, Industria, Van Iperen, Van der Knaap en Sygnify.

Rendement
De ErfGoedVloer maakt het niet alleen mogelijk om snijbloemen te telen. Hij zorgt ook voor een interessant rendement voor de kweker. Een eenvoudig rekenmodel dat ErfGoed ontwikkelde in samenwerking met Delphy maakt duidelijk dat de investering snel is terugverdiend. Vooral de grote besparingen op energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen dragen bij aan een beter financieel plaatje. Volgens René Corsten (Delphy) zorgen alleen al de besparingen in stoom- en droogstookkosten voor een interessant rendement.

Nu de proeven een positief resultaat hebben laten zien is ErfGoed er klaar voor om de teeltvloer aan te leggen bij lisianthustelers. "Het bewijs is geleverd", zegt Van Bommel, "we zijn er klaar voor".


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nog één nachtje slapen...

De afgelopen dagen is hard gewerkt aan de opbouw van GreenTech Live & Online 2021. Via social media werden de...

Instagram: KAMERplanten

Van Geest Potplanten wenst de leden van de Tweede Kamer veel plezier met hun 'Tweede Kamerplanten'. De...