FNV vindt vergunning uitzenders onvoldoende

23-10-2020    08:55   |    WOS

De FNV wil dat er in de uitzendbranche meer wordt ingevoerd dan alleen een vergunningenstelsel voor uitzendbureaus, zo meldt de WOS.

De regering werkt aan een vorm van vergunning voor de branche. De bedoeling is dat daarmee misstanden bij de inhuur van arbeidsmigranten kunnen worden aangepakt. Maar volgens de vakbond is er meer nodig. "Je moet het hele verdienmodel uitschakelen van bedrijven die geld verdienen met het ophokken van mensen", zegt Bart Plaatje van de FNV. Hij doelt daarmee op de constructie waarbij een uitzendbureau ook de huisbaas is van de werknemer.

"Het is een kwestie van beschaving", zegt Plaatje, "onder de huidige wet zijn alle uitzendbureaus cowboys, ook bijvoorbeeld Tempo Team en Adecco." Zijn bond maakte een inventarisatie van alle 'cowboys' waar de FNV mee te maken heeft gehad de afgelopen anderhalf jaar. De bevindingen zijn naar alle leden van de Tweede Kamer gestuurd en online gezet.

Kamervragen
De huisvesting van arbeidsmigranten staat in het parlement al langer op het netvlies. Onder meer de SP en de ChristenUnie hebben meerdere keren aan de bel getrokken bij het kabinet en vorige week stelde het CDA kamervragen.

Ook uitzendbureaus zelf vinden alleen een vergunningstelsel niet genoeg. "Het is niet verkeerd als het helpt tegen malafide bureaus", zegt Edwin Grootscholten van EG Personeelsdiensten in Wateringen, "maar dan moet de overheid ook gaan handhaven, anders verandert er niks. Dat moet samen gaan, anders zijn die vergunningen zinloos."

Het rijk heeft een speciale adviescommissie in het leven geroepen onder leiding van oud-SP-voorman Emile Roemer. Hij publiceerde in juni een eerste lijst van aanbevelingen voor de branche, met name over huisvesting. Volgende week vrijdag wordt zijn tweede serie aanbevelingen gepresenteerd. De FNV verwacht dat Roemer met een stevig advies zal komen: "en niet iets waarin hij iedereen blij maakt, dan kom je niet verder", aldus Bart Plaatje.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instragram: Teamspirit

Bij Van Dijk Flora zien ze een duidelijke overeenkomst tussen het eigen team en het team van Oranje:...

Next: Hygiëne in de kas

We denderen op Goedemorgen en Paprika lekker door met de actuele horti thema's. Want na afgelopen week stil te...