
AH past 'misleidende' seizoensgroenten aan
De seizoensgroenten en bietengeitenkaasspread van Albert Heijn worden door de supermarktketen aangepast nadat...
Reinigen en desinfecteren
In een eerder artikel op Goedemorgen werd al eens uitgelegd dat reinigen en desinfecteren niet hetzelfde is. Reinigen is het verwijderen van vuil, zoals stof of vet, maar ook organische vervuiling zoals plantsappen. Hiervoor maak je gebruik van een reinigingsmiddel. Reinigen zorgt echter niet voor het doden van micro-organismen. Door te desinfecteren kun je bacteriën en virussen wél doden, inactiveren of verwijderen. “Desinfectie wordt steeds belangrijker in de tuinbouw”, zegt Jasper Verhoeven. “Met oog op wetgeving, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid willen telers steeds minder gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen. Dat kan alleen als op een grondige en juiste manier wordt gedesinfecteerd. Een goede desinfectie zorgt er namelijk voor dat er geen ziekteverwekkers achterblijven in het gewas, waardoor de kans op herbesmetting kleiner is.”
Looftrekdoek
Nadat het gewas is uitgeruimd, kun je ervoor kiezen om het looftrekdoek te reinigen en desinfecteren met een doekwasser. Ziektes, bacteriën en virussen worden hierdoor afgedood. “Dit is vooral belangrijk als je het looftrekdoek al aan het begin van de teelt in de kas legt. Als je het doek er pas inlegt op het moment van de teeltwisseling, dan is reiniging en desinfectie van het looftrekdoek niet noodzakelijk.”
Glas
Goed gereinigd, schoon glas laat meer licht toe in de kas. Daarom dien je het glas van de kas regelmatig te reinigen - zowel van binnen als van buiten, geeft Verhoeven aan. “Dit doe je het eenvoudigst tijdens de teeltwisseling, omdat je dan geen rekening hoeft te houden met het gewas.” Klik hier voor meer informatie over glasreinigers en een uitleg over de juiste werkwijze.
Gladde, verticale en moeilijk bereikbare oppervlakken
Gladde en verticale oppervlakken – zoals kasopstanden, glas, kratten en karren – zijn vaak moeilijk te reinigen en ontsmetten, omdat het middel er direct na het brengen weer af loopt. “Hiervoor kan je het beste gebruik maken van schuim”, adviseert Verhoeven. “Dit hecht namelijk beter, waardoor je de inwerktijd kan beïnvloeden. Verder heeft schuim een kruipende eigenschap, waardoor het moeilijk bereikbare plekken, zoals hoeken en kieren, ook bereikt.”
Stekers en slangen ontsmetten
De stekers van het druppelsysteem worden vaak meerdere jaren gebruikt. Daarom moeten ze tijdens de teeltwisseling worden ontsmet. “Nadat je ze tijdens het uitruimen van de kas hebt losgetrokken, kan je ze in een bak met waterstofperoxide leggen, zodat ze ontsmet worden.” Het ontsmetten van de slangen doe je volgens Verhoeven door Huwa-San of waterstofperoxide te druppelen. “Let op: zorg ervoor dat je lang genoeg druppelt, zodat alle Huwa-San of waterstofperoxide uit de druppelslang is. Je wilt immers niet dat dit aan de nieuwe planten wordt toegediend.”
Water ontsmetten
Om te voorkomen dat ziekteverwekkers via het water in de nieuwe teelt terecht komen, is het ook belangrijk dat je het water in silo’s en bassins ontsmet. “Ook hiervoor kan het beste gebruik worden gemaakt van Huwa-San. Dit is een product op basis van waterstofperoxide, wat geen restproduct achterlaat in het water en dus milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld chloor. Nadat je het water hebt ontsmet, kun je dit veilig gebruiken in de nieuwe teelt. Laat je hier vooraf altijd wel goed over adviseren door een specialist. Heb je in de vorige teelt bijvoorbeeld te maken gehad met crazy roots, dan is een meer grondige aanpak nodig.”
Desinfectieprotocollen
Welke maatregelen je dient te nemen en welke reinigings- en ontsmettingsproducten je het beste kunt gebruiken, verschilt per gewas. Klik hier om de desinfectieprotocollen per teelt te bekijken. Heb je vragen over het reinigen van de kas tijdens de teeltwisseling, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met de accountmanager voor jouw regio, of stel je vraag via dit formulier.
De seizoensgroenten en bietengeitenkaasspread van Albert Heijn worden door de supermarktketen aangepast nadat...
Drie medewerkers van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research zijn...
Studenten van hbo en mbo gaan praktijkgericht onderzoek doen in de glastuinbouw om de invoering van Het Nieuwe...
'Voorlopers worden kind van ODE-rekening' 06-12-2019 10:16 |
Boeren dreigen: lege schappen rond kerst 06-12-2019 10:11 |
Kerst bij Kasteel Keukenhof 06-12-2019 10:09 |
Hoe moet je glasreinigers eigenlijk toepassen? 06-12-2019 10:04 |
Laatste kans deelname groeilicht-enquête! 06-12-2019 09:54 |
Blije meedenker 06-12-2019 09:53 |
Spotlight op partnerships en seizoensproducten 06-12-2019 09:51 |
Instagram: Doe de wave! 06-12-2019 09:48 |
Instagram: ff Sinten 06-12-2019 09:44 |
Meer geld naar R&D in 2018 06-12-2019 09:41 |
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties