Met deze maatregelen maken groentetelers een goede start

13-12-2019    10:07   |    Goedemorgen

De teeltwisseling is voor groentetelers een belangrijk moment in het jaar. Wie een goede start maakt, heeft daar het hele seizoen baat bij. Sam Gui, specialist geïntegreerde gewasbescherming bij Biobest, vertelt welke maatregelen hij aan telers adviseert.

Allereerst is het volgens Gui goed om te overleggen met de plantenkweker. “Iedere teler wil propere planten binnenkrijgen. Het is goed om bij de plantenkweker te checken of er plagen of ziekten zijn gevonden. Heeft hij chemische middelen ingezet, dan moeten de teler die informatie ontvangen. Vanwege het residu kan er een wachttermijn zijn voor de inzet van nuttige bestrijders.”

Vangplaten en feromoonverwarring
Verder is het belangrijk om vangplaten op te hangen. Gele platen in de tomatenteelt om de wittevlieg te monitoren, blauwe platen in de paprikateelt om de trips tijdig te detecteren. “Telers bij wie de tomatenmineermot Tuta absoluta vorig seizoen zorgde voor schade, adviseren wij Isonet T op te hangen. Deze dispenser bevat een hoge dosis vrouwelijke feromoon, wat de mannelijke motten in verwarring brengt.”

Ten derde adviseert Gui om strikte hygiënemaatregelen in acht te nemen vanaf het allereerste begin. “We willen alle virussen buiten de deur houden. Het is beter bezoek niet toe te staan of alleen als het echt nodig is. Dan gelden strikte eisen, zoals ontsmetten, pak, overschoenen, handschoenen en haarnetjes.”

Uitzetschema
Tenslotte geeft Gui aan dat de teeltwisseling een goed moment is om met de adviseur van Biobest het afgelopen seizoen te evalueren. “Op basis daarvan kunnen wij een voorlopig uitzetschema maken. Afhankelijk van de ziektedruk wordt dat uiteraard aangepast.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Snelle topper

Hazeu Orchids heeft een nieuwe oppotmachine en daar is het bedrijf heel blij mee, zo lezen wij op Instagram....