Investeren in elektranetwerk noodzakelijk

03-07-2020    10:04   |    Goedemorgen

Liander heeft het jaarrapport 2019 gepubliceerd. Daaruit bleek dat er miljoenen geinvesteerd worden in de infrastructuur van het elektriciteitsnet, maar nog niet met onverdeeld succes. Vooral energievraag van glastuinbouw en de opkomst van datacenters vraagt meer capaciteit van het netwerk, dat er momenteel nog niet is.

 

Uit het Jaarbericht 2019 van Liander blijkt dat er in 2019 764 miljoen is geïnvesteerd in bijvoorbeeld nieuwe netwerken en de slimme meter. In 2018 waren de investeringen nog 660 miljoen.

Niet elke regio vraagt hetzelfde van het netwerk. Met name tuinbouwregio's hebben een grote vraag aan capaciteit van het net. Eerder dit jaar kwam dat al tot een rechtszaak tussen Schenkeveld en Liander. Daaruit blijkt dat de capaciteit in Noord-Holland niet toereikend is.

In 2019 heeft Liander onderstations De Weel en Middenmeer gebouwd in de provicincie. Ook in Haarlemmermeer wordt geïnvesteerd in een tweede 50kV-verbinding tussen de verdeelstations Haarlemmermeer en Rozenburg, onder andere om te voorzien in de behoefte van de nieuwe datacenters.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws