'Markt bepaalt teeltareaal en productiewijze'

'Markt bepaalt teeltareaal en productiewijze'

Naar aanleiding van het recente PBL-rapport over 'Grote opgaven in kleine ruimten' wordt Glastuinbouw Nederland geconfronteerd met vragen over het ruimtebeslag van de glastuinbouwsector in Nederland. Conform de reactie van LTO Nederland hierop vindt Glastuinbouw Nederland het uiterst curieus dat dit rapport wederom aanleiding is om te vragen naar de minimale ruimte die onze sector nodig heeft. "Het ruimtebeslag wordt vooral door de markt ingegeven", zegt Quincy von Bannisseht, strategisch manager bij Glastuinbouw Nederland.

Als er veel vraag is naar glastuinbouwproducten, neemt de omvang van de sector toe. "Daarnaast zien we dat de sector, ook als het gaat om invulling van het ruimtebeslag, vooral meebeweegt met de markt. De markt bepaalt in hoge mate wat waar wordt geproduceerd en hoe: duurzaam geproduceerd of biologisch, meer kleinverpakte, gesneden of panklare groenten, vers- en plantenboxen, planten mét potjes, diverse samengestelde bossen  bloemen, enzovoort. Dat bepaalt ook de inrichting van glastuinbouwbedrijven", benadrukt Quincy von Bannisseht.

Concurrentiepositie
Bovendien constateert Glastuinbouw Nederland dat juist in tijden van crisis onze zo goed georganiseerde sector en bundeling in clusters (bijvoorbeeld Greenport-gebieden) meer in trek is. "Op basis van onze concurrentiepositie, het aanbod van onze sector én omdat in het kader van duurzaam telen en beperking van emissies het telen onder 'bedekte omstandigheden' juist voordelen biedt, ligt groei van het areaal 'bedekte teelten' als tendens voor de hand. Daarnaast zijn meer bedekte teelten ook uit het oogpunt van klimaatadaptatie wellicht wenselijk."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie