Minister geeft goede voorbeeld

25-03-2020    10:07   |    Goedemorgen

Minister Carola Schouten van LNV heeft gisteren bloemen en planten overhandigd aan bewoners en personeel van Sonneburgh in Rotterdam. Met de overhandiging wil de minister enerzijds de sierteeltsector een hart onder de riem steken en anderzijds de bewoners van het verzorgingshuis steunen in deze moeilijke tijd.

Uiteraard deelt ze met deze actie een pluim uit aan het verplegend personeel, vanwege het vele extra werk dat ze moeten verzetten als gevolg van de coronacrisis. De overhandiging van de bloemen en planten in Rotterdam vond plaats met in achtneming van een strak hygiëneprotocol. De pers bleef op gepaste afstand en de overige aanwezigen respecteerden de essentiële onderlinge afstand van anderhalve meter.

Oprechte waardering
In haar persoonlijke gesprek met operationeel manager Henk Mohlmann van Stichting Sonneburgh toonde de bewindsvrouw haar betrokkenheid bij de bewoners van het verzorgingshuis, die het deze periode moeten doen zonder bezoekjes van familie en vrienden. Minister Schouten sprak tevens haar oprechte waardering uit voor het verplegend personeel. Bijzonder was het gesprek dat ze aansluitend door een open deur voerde met zowel enkele ouderen als personeelsleden.

In haar toelichting voor de aanwezige pers, sprak de minister haar waardering uit voor de warme initiatieven die de afgelopen dagen zijn opgestart om zowel de ouderen een fleurig moment te bezorgen, als de getroffen sierteeltsector te ondersteunen. Met het bezoek aan Sonneburgh gaf zij het goede voorbeeld aan de rest van Nederland.

Liefdevol gebaar
Een van die spontane initiatieven is de #flowerboostchallenge, gestart door Lex van der Ende, van tuinbouwtoeleverancier Van den Ende Groep uit Maasdijk, samen met rozenteler Marc Koene van SK Roses. Zij hebben vorige week drie bedrijven uitgedaagd om bloemen of planten te kopen en die weg te geven, bij voorkeur aan mensen die een liefdevol gebaar het beste kunnen gebruiken. Het idee van de challenge is dat de uitgedaagde ook weer drie bedrijven nomineert. De producten moeten worden gekocht bij de teler, de bloemist of via een webshop. Dit initiatief verspreidt zich vanuit het westen als een olievlek over het land.

Dat geldt ook voor Redjeboeketje. In samenwerking met onder andere Frederique’s Choice en Groenland is een website gemaakt ter ondersteuning van de teler én mensen die een pluim verdienen of eenzaam zijn. Voor 15 euro doneert een consument een boeket dat wordt bezorgd bij een zorginstelling.

Mentale steun
Zowel genoemde initiatieven als de persoonlijke actie van minister Schouten worden ondersteund door Glastuinbouw Nederland. De belangenorganisatie van ondernemers in de glastuinbouw ondersteunt haar leden in deze moeilijke periode op uiteenlopende wijze. Niet alleen middels advies op gebied van steunmaatregelen en noodkrediet, maar ook door promotioneel een steentje bij te dragen aan genoemde acties. De sierteeltsector zit midden in het hoogseizoen vanwege de aanloop naar Moederdag en Pasen. Door het sluiten van grenzen en het missen van deze hoogtijdagen komt de klap voor ondernemers extra hard aan. Door dergelijke verkoopacties wordt nog wat omzet gemaakt, maar ontvangen de telers vooral ook mentale steun. Minister Schouten heeft de uitdaging in ieder geval aangenomen en toegezegd ook collega-ministers te enthousiasmeren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Regels ACM eerlijke claims

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vuistregels opgesteld voor duurzaamheidsclaims die bedrijven...

Programma Dutch Food Week

Tussen 10 en 17 oktober vindt de zesde editie van Dutch Food Week plaats. Centraal staat de vraag: wat eten we...