'Megasteden voeden met vertical farming'

16-04-2018    09:36   |    Goedemorgen

In 2030 leven 5 miljard mensen in megasteden. De uitdaging is om al deze mensen te voeden. Dat vraagt om andere manieren van produceren, die een enorme impact op de tuinbouw kunnen hebben. De tuinbouwsector moet nu al over die trends gaan nadenken, vindt Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit.

“We zetten nu kassen en productiemogelijkheden ver buiten de stad. Wil je al die mensen vanaf het farmland voeden, dan loop je tegen problemen aan als toegang tot voedsel en voedselveiligheid en ook de foodprint wordt te groot. Dat vraagt om een nieuwe visie, een nieuwe strategie. Vertical farming is een oplossing. In het buitenland gebeurt dit al, in Nederland nog mondjesmaat. Het is zaak hierop aan te haken, anders missen we de boot.”

Wereldleider
De hoogleraar vindt dat de Nederlandse tuinbouw over 5 jaar wereldleider in vertical farming moet zijn. “We hebben hier kennis, netwerken, kapitaal en technologie: we hebben alle onderdelen van tuinbouwcluster in huis. Bovendien zitten we in West-Europa in verzadigde markten. Maar de wereld is groter. Door nieuwe concepten en systemen te ontwikkelen, worden we koploper in indoor farming. Daarbij moeten partijen binnen en buiten sector door netwerkverbinders met elkaar worden verbonden en gaan samenwerken. Denk daarbij aan kwekers, kassenbouwers, veredeling, wetenschap, robotica, software, machinebouw, distributie en verpakking.”

Volgens Roobeek gloort er een nieuwe toekomst voor de tuinbouw in duurzame hightech productiesystemen en urban food systemen voor het leveren van voedsel aan megasteden, met een nieuwe dynamiek, nieuwe netwerken, andere financieringsmogelijkheden en collectieve intelligentie. “We moeten dat decentraal gaan oppakken, met al onze kennis vanuit ‘the box’.”
 
 


Reacties (1)

Evelien at 27.07.2021

En zonder plastic, geweldig!!!! Het wordt steeds beter in de wereld........ Zo min mogelijk importgroenten (fruit/bloemen/planten) als Hollandse groenten ook beschikbaar zijn en geen plastic wanneer dit nodig is.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ridder stapt in robotica

Technologieleverancier Ridder heeft geïnvesteerd in kasrobotica en een samenwerkingsovereenkomst getekend met...

Nog één nachtje slapen...

De afgelopen dagen is hard gewerkt aan de opbouw van GreenTech Live & Online 2021. Via social media werden de...