Staay Food Group bijt het spits af in vertical farming

09-02-2017    08:39   |    KAS TuinbouwCommunicatie

De Staay Food Group maakt in haar nieuw te bouwen cityfarm in Dronten gebruik van Philips GreenPower LED-belichting, zo laat Philips weten in een persbericht. Op deze locatie wordt sla geteeld in klimaatkamers onder led, wordt de sla gesneden in de snijderij en verpakt en gekoeld. Ook worden er testen gedaan met slavariëteiten en wordt hiervan de teelt geoptimaliseerd.

De faciliteit levert aan een van de grootste supermarktketens in Europa. In de 900 m2 grote ruimte met klimaatkamers die samen een teeltoppervlakte van meer dan 3000 m2 teeltruimte beslaan, wordt de sla gekweekt zonder pesticiden. Supermarkten moeten sla van een steeds hogere kwaliteit en vrij van gewasbeschermingsmiddelen leveren. Dit komt door de opkomende strengere regels voor restniveaus van pesticiden in sla die in zakjes of schalen is verpakt. Doordat de sla in klimaatkamers wordt geteeld komt deze minder in aanraking met bacteriën. Hierdoor ontstaat volgens Philips een langere houdbaarheidsduur bij winkeliers.

Groeirecepten
Staay, Philips Lighting en veredelaar Rijk Zwaan werkten de laatste drie jaar samen om de beste combinatie van slavariëteiten en teeltrecepten vast te stellen om de gewaskwaliteit en opbrengst ervan te verbeteren. Door het juiste teeltrecept gereed te hebben voorafgaand aan de opening van de nieuwe teeltfaciliteit kan Staay de investeringen sneller terugverdienen. Rien Panneman, CEO van Staay Food Group geeft aan dat doordat de sla op dezelfde plaats waar hij wordt geteeld ook wordt verpakt, dit besparing geeft in transport naar de winkels. Doordat er in de klimaatkamers geen invloed is van het weer, is de teelt hierin optimaal en stabiel.

Rijk Zwaan haalt ook nuttige informatie uit het cityfarmproject. Wim Grootscholten, Marketing en Business Development Manager bij Rijk Zwaan geeft aan dat de proeven die ze in het project uitvoeren het voor hen mogelijk maakt vast te stellen welke variëteiten optimaal zijn voor teelt in een cityfarm, en ook welke variëteiten de beste smaak en structuur opleveren. "Dit helpt ons bij onze voortdurende uitdaging om oplossingen aan te bieden voor de groeiende wereldbevolking. Wij geloven dat cityfarms steeds belangrijker worden, want voor de toekomst voorzien we meer druk van economie en milieu om fruit en groenten, zoals sla, te telen dichter bij waar de eindgebruikers zijn.”

De vertical farms in Europa die gebruik maken van LED-belichting, waren tot nu toe onderzoekscentra of specialistische producenten die restaurants bedienen. De nieuwe faciliteit van Staay in Dronten is de eerste in Europa die op grote schaal vers gesneden sla voor de retail gaat produceren. De faciliteit start haar productie in de tweede helft van 2017.

In KAS 'Innovatie' van november vorig jaar stond al een artikel over het vertical farming project van Staay Food Group.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws