Onderzoek moet kinderen aan de groenten krijgen

19-04-2021    10:40   |    Trouw

Hoogleraar Chantal Nederkoorn gaat uitzoeken waarom zoveel kinderen geen groenten en fruit lusten. Vorige week werd bekend dat ze een beurs van 1,5 miljoen euro krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek om Nederlandse kinderen aan de groenten te krijgen. Trouw sprak met Nederkoorn.

Eten Nederlandse kinderen hun groenten zo slecht?
“Dat doen we allemaal, helaas. Kinderen én volwassenen. We eten het te weinig en dat is jammer, want het beschermt tegen ziektes, het is goed voor je gezondheid en je hersenen. Kinderen doen het niet eens zoveel slechter dan volwassenen, maar als je begint bij kinderen, dan heeft dat langdurig effect. Als je kinderen jong leert groenten en fruit te eten, doen ze dat ook als ze volwassen zijn, weten we uit onderzoek.”

Is groente leren eten niet een opvoedkwestie?
“Deels. Als een kind geen verscheidenheid in voedsel aangeboden krijgt, dan kan het niet leren om verschillende dingen te eten. Maar ouders met meerdere kinderen zullen misschien herkennen dat de één een makkelijke eter is en de ander juist niet. Het kind zelf doet uiteindelijk z’n mond open, of niet. En daar richt ik me op in dit project: wat gaat er om in het hoofd van dat kind, welke cognitieve processen zoals verwachting, perceptie en angst voor smaak spelen een rol?”

Lees hier het volledige interview


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws