Vraag KAS Weekkalender wk 11/12

19-03-2017    07:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

VRAAG: Welke plantenziekten kunnen zich het beste ontwikkelen als de potgrond te nat is?

ANTWOORD: Verticillium, Fusarium en Rhizoctonia

Het antwoord op deze vraag heeft alles te maken met zuurstof. Veel bodemziekten zoals Verticillium, Fusarium en Rhizoctonia groeien het beste onder zuurstofarme omstandigheden.

De sporen van deze schimmels kunnen jarenlang in de bodem overleven maar komen pas goed tot ontwikkeling als zij hun schimmeldraden door het zuurstofarme water kunnen laten groeien.
Vervolgens kunnen de schimmeldraden makkelijk binnendringen in de wortels van planten die door het zuurstofarme milieu in een slechte conditie verkeren en dus onvoldoende verdedigingsstoffen kunnen aanmaken.

Dus zijn deze schimmels niet de oorzaak van de genoemde ziekten maar het gevolg. De natte potgrond en de slechte groeiconditie van de wortels moeten als oorzaak worden aangewezen voor bodemziekten zoals Verticillium, Fusarium en Rhizoctonia.


Meer weten? Plant Health Cure loopt al bijna twintig jaar voorop in het ontwikkelen van bodemverbeteraars met mycorrhiza’s en gunstige wortelbacteriën. Op onze website staat daarom ook veel informatie over de noodzakelijke samenwerking tussen plantwortels, mycorrhizaschimmels en bacteriën. Gezond en weerbaar telen = Plant Health Cure. Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Bel ons kantoor voor een afspraak met een van onze teeltadviseurs.

Plant Health Cure BV
Postbus 103
5060 AC Oisterwijk
T: +31 13 7200 300
E: info@phc.eu
W: www.phc.eu


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Grenzen

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en...