Ook tuinbouw speelt CL

18-04-2019    09:01   |    Goedemorgen

Mooi he, hoe een een Nederlandse voetbalploeg inmiddels Bayern München, Real Madrid en Juventus heeft afgedroogd in de Champions League. Dit David vs Goliath verhaal doet ons aan iets denken: de Nederlandse tuinbouw...

We zijn er eens over na gaan denken en hebben drie overeenkomsten gevonden tussen het Ajax van seizoen 2018-2019 en de Nederlandse tuinbouw. En dan niet flauwe vergelijkingen zoals "Ronaldo heeft dezelfde irritatiefactor als Tuta Absoluta, maar Ajax was een uitstekende biologische bestrijder" en dat soort dingen meer. Natuurlijk weten we dat lang niet iedereen in de tuinbouwwereld fan is van de Amsterdamse gogme-boys en er veel hart is voor bijvoorbeeld, om maar een willekeurige club te noemen, Feyenoord, maar op dit moment staat Ajax in de halve finale van de Champions League en niet Feyenoord.

Anyway, hier zijn drie zaken waarin de Nederlandse tuinbouw heel erg op Ajax lijkt:

1. David versus Goliath
Zoals de Ierse krant The Independent mooi verwoordde na de overwinning van Ajax op Juventus, is het Ajax gelukt om niet één Goliath, maar twee Goliaths (Goliathen?) te verslaan. Real Madrid werd in eigen huis verslagen met 1-4 en Juventus ging er in Turijn aan met een geflatteerde 1-2. Dat soort clubs kopen doorgaans spelers die in hun eentje meer kosten dan de hele begroting van Ajax. Dat is dus knap van de Amsterdammers, met weinig middelen maximaal presteren. 

Nederland is de op één na grootste producent van voedsel ter wereld, terwijl we qua landoppervlakte ongeveer net zo groot zijn als de stad Tokyo. Dat komt met name door de Nederlandse tuinbouw. Weinig (en dus duur) land en relatief duur personeel heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse teler constant innoveerde naar efficiëntere, meer rendabele en ook duurzamere teelt. Weinig middelen, maximaal presteren!

2. Samenwerken
Zoals Johan Cruyff al eens zei: Ajax kan winnen van clubs die een veel grotere zak geld hebben, omdat een zak geld niet kan scoren. Het gaat niet (alleen) om de spelers, maar vooral ook om het team. Een goed georganiseerd en gemotiveerd team met de juiste strategie is beter dan een verzameling van de beste spelers ter wereld. 

In de Nederlandse tuinbouw is enerzijds constant de oproep meer samen te werken en anderzijds een enorme hoeveelheid organisaties die samenwerking promoten. Maar duidelijk is dat samenwerking de Nederlandse tuinbouw naar een hoger niveau heeft getild. Neem alleen al de nauwe samenwerking tussen commerciële bedrijven en wetenschappelijke instanties zoals de WUR. Kortom, net als Ajax samenwerkt de tuinbouw zich naar grotere hoogten.

3. Wereld veroveren
Ajax heeft enorm goede social media kanalen, met enorm veel internationale volgers. Overal ter wereld kent men Ajax, door de successen uit het verleden, maar ook door de huidige campagne. De media spreken overal ter wereld vol lof over het voetbal van het bijdehante jonge team uit Amsterdam.

Als er ergens ter wereld een kas neergezet moet worden en je wilt absoluut honderd procent zeker weten een high tech kas hebben van de hoogste kwaliteit, dan bel je een Nederlandse kassenbouwer. Nederlanders zijn de Apple onder de tuinbouwleveranciers, wereldwijd bekend. Nederlandse tuinbouw heeft net zo'n goede naam in het buitenland als Ajax.

Kortom, Ajax en tuinbouw hebben een hoop overeenkomsten, meer dan sommige mensen wellicht zouden willen toegeven. Het voegt verder niks toe, maar het is toch leuk om een manier te vinden om aan te haken bij het succes van Ajax. En daar doen we het voor. 

Foto: Wikipedia


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws