'Overheid India moet telers goede kant opsturen'

'Overheid India moet telers goede kant opsturen'

India is al heel lang het beloofde land voor voedselproductie, maar er moeten nog steeds flinke stappen worden gezet op het gebied van voedselveiligheid en voedselzekerheid. Dat gaat veel te langzaam, vindt Arjen Janmaat van Ridder. "De Indiase overheid moet telers hierin meer pushen en subsidie beschikbaar stellen om hen de goede kant op te sturen. Dutch Greenhouse Delta (DGD) kan aansluiting zoeken bij de Indiase overheid, om zo samen de glastuinbouw naar een hoger plan te tillen."

Arjen Janmaat komt al 25 jaar in India en ziet dat de ontwikkelingen in de tuinbouw er maar langzaam vooruit gaan of zelfs helemaal niet van de grond komen. Hij kent de voorbeelden. "Ridder leverde in 1996 een klimaatcomputer voor een rozenkas, op een locatie zo'n 150 km onder hoofdstad New Delhi", vertelt de salesmanager over zijn eerste ervaring. "Er was geen stroom, alles draaide op generatoren. De elektronica was zodanig aangesloten dat, wanneer het vermogen daarom vroeg, de generatoren via de computer werden aangezet. Dit systeem werkte naar behoren. Toch kwam de rozenteelt niet van de grond, vanwege logistieke problemen. De rozen werden met de vrachtwagen naar het vliegveld vervoerd, maar het ging zo vaak mis met de koeling, dat het project uiteindelijk mislukte."

Bewustwording moet nog groeien
Ridder, met Nederlandse vestigingen in Maasdijk en Harderwijk, biedt technische oplossingen voor de bedekte tuinbouw op het gebied van klimaat & energie, arbeid, water, analyse & management en systeemintegratie. Het bedrijf levert aandrijfsystemen, schermdoeken, klimaatcomputers, waterbehandelsystemen en arbeidsregistratiesystemen. "Ridder is als internationaal familiebedrijf al 68 jaar betrokken bij ontwikkelingen en oplossingen in de tuinbouw", zegt Janmaat. "We werken wereldwijd, een van onze partners in India is Blistech. Ridder ondersteunt partijen ook met kennis en ervaring. Het delen van kennis vinden we heel belangrijk."

Janmaat is als International Salesmanager verantwoordelijk voor India, China, Zuid-Korea en Vietnam. "In China en Zuid-Korea gaan de ontwikkelingen in de bedekte tuinbouw veel sneller dan in India. Zo hebben we in China een vestiging met zeventien collega's. India is echter al heel lang het beloofde land: we doen er al jarenlang business. Met 1,3 miljard mensen in dat beloofde land, die allemaal moeten eten, moet er zo langzamerhand wel wat gaan gebeuren in de tuinbouw."

Voedselveiligheid en voedselzekerheid zijn belangrijke vraagstukken, aldus Janmaat. "De Indiërs gaan niet goed met water om. Zo'n zeven jaar geleden bezochten we met een missie van Greenport Holland International een aantal bedrijven in India. Dan zie je dat het overal heel veel beter kan. Een anjerteler in Bangalore zei letterlijk dat hij met zijn bedrijf moest stoppen omdat zijn bron leeg was. Terwijl India grote perioden van regenval kent. Hij had dat regenwater ook kunnen opvangen om te hergebruiken. Die bewustwording moet nog groeien."

Water als grote uitdaging
Ridder voerde de afgelopen jaren diverse projecten uit in India, rondom de thema's water en klimaat. Samen met groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan werd in Bangalore een project gerealiseerd gericht op water- en klimaatregeling. Voor een project met het Indiase retailconcern DS leverde Ridder meerdere waterunits en klimaatcomputers. In het Centre of Excellence, een soort proeftuin van de Indiase overheid, wordt de teelt in lokale kassen met lokale apparatuur vergeleken met de teelt in moderne kassen met Ridder-apparatuur. "De bedoeling daarvan is dat lokale telers zien wat er in hightech kassen mogelijk is, zodat zij die technieken ook in de eigen kassen kunnen toepassen", legt Janmaat uit.

Het tekort aan water in India vraagt dus om hergebruik van water en gericht doseren. Ridder biedt daarvoor de Ridder FertiMiX, waarmee de teler watergift en bemesting efficiënt en gecontroleerd kan sturen. De Ridder VitaLite is een andere productoplossing van Ridder, voor het milieuvriendelijk en veilig ontsmetten van drainwater. "Als Indiase telers over deze technieken beschikken, kunnen ze hele grote stappen maken", zegt Janmaat. "We adviseren om hierbij met stralingssensoren te werken, zodat de systemen automatisch starten als daar behoefte aan is. We zien nog vaak dat telers met tijdklokken werken, dat er bijvoorbeeld ieder uur water wordt gegeven. Of daar nu wel of geen behoefte aan is. Ook hierin zijn snel stappen te maken als het gaat om water- en meststoffenbesparing."

Vers en veilig voedsel
De supply chain is een ander vraagstuk op het gebied van voedselveiligheid en -zekerheid. De voedselverspilling ligt volgens Janmaat hoog in India, vanwege de slechte logistiek en een beperkte houdbaarheid van de producten. Daarnaast is voedsel zonder te veel chemische residuen een aandachtspunt, weet hij. "De shelf life van verse producten in supermarkten is kort. De producten in de schappen worden midden op de dag vervangen door nieuwe producten, omdat de kwaliteit achteruit holt. Dat heeft te maken met koeling en logistiek."

Volgens de salesmanager wordt de vraag vanuit de groeiende Indiase middenklasse naar vers en veilig geproduceerd voedsel steeds groter. "Deze groep is bereid daar een meerprijs voor te betalen. De vraag is echter hoe een teler van veilig voedsel zich in de supermarkt met zijn producten onderscheidt ten opzichte van de rest. Daar komt een stukje branding bij kijken. Ook daar liggen uitdagingen voor de Indiase tuinbouw."

De overheid is inmiddels gestart met het geven van subsidie op de cold chain, transport en koeling om de houdbaarheid van voedsel te verbeteren. Door de coronacrisis groeit ook het besef dat het noodzakelijk is om lokaal te produceren. Janmaat: "In India wordt hierbij gedacht aan produceren in de regio, omdat het land zo groot is. Ook wil de overheid het transport van verse producten beperken."

Enorme potentie DGD
Volgens Janmaat kan DGD voor India van toegevoegde waarde zijn doordat DGD het bedrijfsleven, de overheid en wetenschap kan samenbrengen. "Er ligt in India een enorme potentie voor de partners van DGD. Er is immers behoefte aan het upgraden van de bestaande tuinbouw, om zo te komen tot een hogere productie, minder gebruik van water en meststoffen en een betere kwaliteit van voedsel", vat hij samen. Deelname aan het PIB-partnerschap (Partners for International Business) in India, dat is geďnitieerd door DGD is heel belangrijk voor Ridder. Het helpt ons om als bedrijf in dit land te groeien en in te spelen op de mogelijkheden die er liggen. "Ridder is een toeleverancier voor kassenbouwers en installatiebedrijven. Door met andere partners binnen het DGD-platform projecten op te pakken, kunnen we met behulp van onze innovaties gezamenlijk de Indiase markt naar een hoger niveau tillen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie