'Zonder risico geen vooruitgang'

04-10-2016    10:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Een weblog van Sjaak Bakker, manager bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk, exclusief voor de GroenteNetten en SierteeltNetten. Deze bijdrage was oorspronkelijk geschreven als column voor KAS.

Af en toe ben je toe aan iets nieuws. Omdat het oude versleten is of omdat de omgeving veranderd is waardoor wat vroeger wel voldeed, nu niet meer werkt. Dat geldt ook zeker voor ondernemers: de aanpak die eerder een successtory was, hoeft dat de komende periode niet meer te zijn.

De omgeving verandert snel voor de tuinbouw, overheid en consumenten stellen andere (nieuwe) eisen, de internationale concurrentie, de politieke situatie in de wereld, de hele markt is constant in beweging. De tuinbouw heeft altijd al in een dynamische omgeving moeten werken en is daardoor een sector met een lange historie van constante vernieuwing (innovatie). Meebewegen en anticiperen op de markt en omgeving om te blijven voortbestaan is het motto, vernieuwen in teelt, producten, productiemethodes, marketing, afzet, logistiek, financiering, aansturing. Dat vraagt elke dag besluiten van ondernemers. Welke vernieuwing is nodig, past bij mij en de strategie van mijn bedrijf? Wil ik altijd vooraan staan en de modernste techniek of werkwijze gebruiken of kies ik meer voor bewezen technieken? Welke vernieuwing kan ik aan: geleidelijk (evolutie) of grote stappen (revolutie)? En misschien ook een vraag die we onszelf niet of liever niet stellen: ben ik wel degene die dit moet gaan doen of moet er in het management iets bij of (iemand) anders?

Elke vernieuwing brengt risico’s, dat bleek ook recent weer opnieuw. Van de nieuwe Samsung telefoon kan de batterij tijdens opladen exploderen. Zelfremmende auto’s werken niet even perfect met alle gevolgen van dien. Maar zonder mislukking geen vooruitgang, de uitdaging is om dit soort tegenslagen niet de nekslag te laten zijn voor het bedrijf. Ik hoop dat iedereen tijdens de afgelopen vakantieperiode weer voldoende is opgeladen (zonder te exploderen) om weer met nieuw elan deze beslissingen te nemen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: Nufarm

Tjeerd Peeters, technisch adviseur tuinbouw bij Nufarm, is morgenochtend te gast op Paprika Tasty Radio....