Ridder stapt in robotica

Ridder stapt in robotica

Technologieleverancier Ridder heeft geďnvesteerd in kasrobotica en een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Israëlische agtech start-up MetoMotion. Door de samenwerking wordt Ridder verantwoordelijk voor de wereldwijde distributie van het robotplatform en de robotica van MetoMotion.

Voor Ridder betekent dit een belangrijke aanvulling op zijn portfolio van kassentechnologie en een unieke kans om telers te helpen bij het meer autonoom maken van de kasproductie. Met deze samenwerking sluit MetoMotion aan op het wereldwijde verkoopnetwerk van Ridder en kan het gebruik maken van Ridder's lokale aanwezigheid in de markt voor technische ondersteuning, installatie en onderhoud van de GRoW robots.

Op koers naar de autonome kas
Het automatiseren van de arbeid in kassen is een van de belangrijkste componenten om de productie in kassen kostenefficiënter te maken en een snellere expansie van het areaal met volledig bedekte teelt wereldwijd mogelijk te maken. Menselijke arbeid is een beperkende factor geworden door de stijgende uurlonen, maar nog meer door de beperkte beschikbaarheid van personeel om het werk in kassen te doen. Het wederzijdse belang van Ridder en MetoMotion om telers te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft geleid tot een gezamenlijke inspanning om robotica beschikbaar te maken voor de glastuinbouw.

Beschikbaar in 2022
Ridder ondersteunt de ontwikkeling van de GRoW robot sinds het MetoMotion in 2019 van een eerste kapitaalinjectie voorzag. Dit jaar heeft Ridder zijn betrokkenheid verder versterkt met extra investeringen. Ook is er een samenwerking met Navus Ventures, een particulier investeringsfonds dat gelieerd is aan Lely, een Nederlandse landbouwinnovator met uitgebreide ervaring in agrofood robotica. Dit heeft MetoMotion geholpen om de ontwikkeling van hun robotoplossing verder te verbeteren; na uitgebreide tests in Nederland zal het bedrijf hun tomatenoogstrobot in 2022 commercieel beschikbaar maken.

Oogstrobot voor trostomaten
Sinds de start in 2017 helpt MetoMotion telers het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw aan te pakken. In de afgelopen jaren ontwikkelden ze hun eerste robotoplossing door bestaande visie- en robottechnologie uit andere industrieën te combineren en daar deep learning-technologie en tuinbouwkennis aan toe te voegen. Dit resulteerde in een nauwkeurige en betrouwbare robotoplossing die vandaag qua prijs en prestaties kan concurreren met menselijke arbeiders. De eerste toepassing van de MetoMotion GRoW is de oogstrobot voor trostomaten. De robot detecteert en plukt niet alleen de trossen maar zorgt ook voor de afhandeling van de trossen in de kratten. Door toepassing van GRoW kunnen de oogstkosten met 50% worden teruggebracht en kan 80% aan manuren bij het oogsten worden bespaard. Toekomstige toepassingen van het GRoW robotplatform zullen bestaan uit het uitvoeren van andere arbeidsintensieve taken, het verzamelen van gegevens en het maken van analyses.

'Dit is de toekomst van de glastuinbouw'
"MetoMotion GRoW is het eerste voorbeeld van hoe de toekomst eruit gaat zien. De kasrobots voeren routinetaken uit, terwijl het toezicht en de ondersteuning grotendeels op afstand gebeuren. Dit is beter voor onze planeet, beter voor het voorkomen van ziekten en plagen, beter voor de algehele sociale impact van externe arbeid, en natuurlijk winstgevender voor telers", zegt Adi Nir, CEO van MetoMotion. "De samenwerking met Ridder stelt ons in staat om deze diepgaande technologie beschikbaar te maken voor commerciële high-tech tuinbouwbedrijven wereldwijd."

Joep Van den Bosch, Chief Innovation Officer bij Ridder benadrukt het belang van de samenwerking met MetoMotion. "Telers moeten meer doen met minder. Het automatiseren van arbeid is daar een belangrijk onderdeel van. Door kasrobotica toe te voegen aan ons productportfolio, verlagen we de drempel voor telers om in het roboticatijdperk te stappen en de gegenereerde data te integreren met alle andere Ridder systemen in de kas."

MetoMotion & Ridder op GreenTech
Tijdens de komende vakbeurs GreenTech Live & Online delen MetoMotion en Ridder op woensdag 29 september aanvullende informatie over de GRoW tomatenoogsrobot. Business Development & Pilot Manager Itamar Zisling van MetoMotion zal een informatieve sessie verzorgen over 'data-driven analytics en machine learning in robotic tomato harvesting' (Xpert Theatre - 12.45-13.45 uur). Ridder CIO Joep van den Bosch en MetoMotion CEO Adi Nir zullen tijdens een speciaal interview ingaan op co-creatie op het gebied van automatisering en digitalisering (Vision Stage - 14.15-14.45 uur).

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie