Royal Pride lovend over meetapparatuur Celine

07-12-2021    10:28   |    Glastuinbouwwaterproof.nl

In mei verhuisde de Celine ion-specifieke meetapparatuur van Wageningen University & research in Bleiswijk naar tomatenkwekerij Royal Pride in de Wieringermeer. Nu de werking en betrouwbaarheid waren aangetoond, was de vraag hoe het in de praktijk zou bevallen.

Teler Derek Bot van Royal Pride is lovend: “We zien dagelijks wat de plant opneemt en kunnen sneller bijsturen met de bemesting. Daardoor besparen we meststoffen, lozen we minder en geven de planten meer vruchten van topkwaliteit. Dit heeft absoluut toekomst.”

PPS-project
Begin 2019 startte het PPS-project Ion Specifiek Telen, dat mikt op het on-site volgen van de voedingsbalans in het wortelmilieu. Dit zou het mogelijk moeten maken om de samenstelling van het gietwater desgewenst meerdere keren per dag aan te passen, waardoor de plant daadwerkelijk voeding op maat krijgt. Nu zijn telers nog aangewezen op wekelijkse of tweewekelijkse wateranalyses in laboratoria, waardoor er vrijwel continu sprake is van suboptimale bemesting. Hierdoor blijft productiepotentieel onbenut en gaan nodeloos water en meststoffen verloren via lozingen.

Over de achtergronden en de eerste fase van het project bij Wageningen University & Research Glastuinbouw in Bleiswijk is door Glastuinbouw Waterproof al eerder gepubliceerd. Het afgelopen half jaar deed de Celine dienst op een afdeling met belichte teelt van 7,5 ha bij Royal Pride. Deze afdeling wordt van water en voeding voorzien door een waterruimte die ook de naastgelegen, even grote afdeling aanstuurt.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Brede Welvaart?

Een weblog van Jolanda Heistek. Zij is programmamanager bij Greenport West-Holland. Jolanda schrijft deze...