SalicylPuur vermindert uitval aardbeitrayplanten

SalicylPuur vermindert uitval aardbeitrayplanten

Trayplanten die tijdens de opkweek wekelijks worden behandeld met de PlantoSys biostimulant SalicylPuur hebben significant minder last van uitval. Ook maakt de inzet van SalicylPuur het mogelijk het aantal fungicidenbespuitingen met 50% te reduceren. Dit blijkt uit meerjarig onafhankelijk onderzoek door Delphy.

Een wekelijkse behandeling met SalicylPuur aangevuld met 4 keer een fungicidebehandeling tijdens de gehele opkweek resulteerde in meer robuustere, hardere planten die zich beter kunnen weren waardoor er een zeer lage infectiegraad was van stengelbasisrot (Phytophthora cactorum). Deze infectiegraad was volgens het onderzoek vergelijkbaar met de chemische referentie waarin 8 keer een fungicide en géén SalicylPuur was toegepast. Per saldo zorgde SalicylPuur voor weerbaardere, robuustere en uniformere planten die met veel minder chemie zijn op te kweken. De inzet van SalicylPuur had ook een substantiële positieve invloed op het aantal neuzen per plant.

Het toedienen van SalicylPuur wordt met ingang van zomer 2021 door aardbeienadviseurs van Delphy meegenomen in hun standaardadvies naar de trayplantenkwekers. Het volledige schema met de aanbevolen doseringen is beschikbaar via alwin.scholten@plantosys.nl.

20% meeropbrengst in productieteelt mogelijk
Met trayplanten waarop de PlantoSys strategie met wekelijks SalicylPuur is toegepast, is ook aanvullend verkennend onderzoek gedaan naar hun prestatie als productiegewas. Uit dit onderzoek bleek dat deze planten de beste gewasontwikkeling en het hoogste gemiddelde aantal vruchten hadden. Daarnaast leverden deze planten, in vergelijking met de op één na best scorende chemische referentie, 1 kg/m2 meer aardbeien waarvan gemiddeld bijna 80% Klasse I Grof.

Aanvullend informatie onderzoek
Voor het meerjarige onderzoek naar haar meerwaarde binnen een geďntegreerde gewasbeschermingsstrategie bij de opkweek van aardbeitrayplanten, is gebruik gemaakt van de biostimulant SalicylPuur. Dit product bevat wilgenbastextract waarmee het aardbeiplanteigen immuunsysteem van binnenuit wordt gestimuleerd. De stoffen uit de wilgenbast worden door de plant opgenomen en 100% systemisch door de hele plant verdeeld. Hierdoor verbetert het zelfherstellende vermogen en de wortelontwikkeling van de plant. Het onderzoek is uitgevoerd met trayplanten van het 'gevoelige' ras Sonata, gestekt half juli en ingepakt eind november. De planten zijn voorafgaand aan het stekken gedompeld in ArgicinPlus. Dit product zorgt voor een snellere doorworteling en daarmee een homogenere groei. De plantdichtheid was 40-45 planten per m˛. Gedurende de opkweek zijn de planten meerdere keren zwaar geďnfecteerd met een sporensuspensie van stengelbasisrot (Phytophthora cactorum).

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie