Start Academy Chrysant: LED en ontvochtiging

07-12-2021    09:31   |    Kas als Energiebron

Twee groepen chrysantentelers zijn in de week van 29 november gestart met een vervolgtraject op de cursus Het Nieuwe Telen. De wens kwam vanuit de landelijke commissie Chrysant. In overleg is een aantal doelen vastgesteld voor dit traject. Het belangrijkste doel is: kennis vergroten.

De nadruk ligt met name op kennisvergroting op diverse onderwerpen die te maken hebben met de investeringen die momenteel worden gedaan: LED-belichting (momenteel nog hybridebelichting) en ontvochtigingstechnieken (Airmix, Drygair, ‘slurven’). Met de kennis uit Het Nieuwe Telen kan het gebruik van deze apparatuur worden geoptimaliseerd. Vanuit het project Kas als Energiebron is natuurlijk ook de wens om naar de langere termijn te kijken en uiteindelijk te streven naar een duurzame en fossielvrije teelt.

Ondanks het feit dat veel bedrijven al hebben geïnvesteerd in diverse apparatuur, leven er nog veel vragen. In de praktijk lopen telers en teeltspecialisten toch tegen vragen aan:

  • Als ik met mijn Airmix-ventilatoren voldoende wil ontvochtigen wordt het te koud in de kas. Hoe kan ik dit beter regelen? Moet ik op RV regelen of op AV? Of zijn ze beide van belang?
  • Ik heb nu de helft van mijn belichting vervangen door LED met rood/blauw. Als ik de tweede helft ga vervangen, welk spectrum is dan de beste keuze?
  • Hoe zorg ik voor voldoende verdamping in de nacht en bij weinig instraling?
  • Als ik meer micromol belichting ga aanleggen, is het dan altijd nodig om ook te investeren in ontvochtiging?
  • Wat heeft insectengaas voor invloed op het klimaat en welke problemen zijn er te verwachten?
  • Kan ik de fotosynthese van de planten efficienter maken?
  • Hoe kan ik het gebruik van de minimumbuis verminderen zonder in de problemen te komen met bladkwaliteit, groei, schimmels?

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Brede Welvaart?

Een weblog van Jolanda Heistek. Zij is programmamanager bij Greenport West-Holland. Jolanda schrijft deze...