Terugkeer Applaud slecht nieuws voor veel luizen

25-06-2019    09:00   |    Goedemorgen

Vorig jaar is Applaud opnieuw toegelaten voor de bestrijding van wittevlieg, wol-, dop- en schildluis in sierteeltgewassen onder glas. Dankzij de hogere adviesdosering van het goed integreerbare middel zijn vooral de lastige luizensoorten beter beheersbaar. Johan Moor van Prins Orchidee heeft er goede ervaringen mee in cymbidium.

In de cymbidiumteelt is schildluis een hardnekkige plaag. Voor teeltmanager Johan Moor van Prins Orchidee uit Monster en adviseur Wim van der Ende kwam het, ondanks strenge preventie- en hygiënemaatregelen, jarenlang neer op dweilen met de kraan open. “Vroeger zagen we nauwelijks schildluizen, maar door het wegvallen van breedwerkende middelen en aanvullende eisen van afnemers was het echt een probleem geworden”, aldus Moor. “Toen Applaud vorig voorjaar opnieuw werd toegelaten, ben ik direct naar mijn leverancier gereden.”

Hogere dosering, minder vaak
Het nieuwe etiket kent wel wat beperkingen, zoals het maximumaantal van twee bespuitingen per jaar. De adviesdosering is echter verhoogd van 0,03 naar 0,08% (maximaal 1 l/ha). “Die hogere dosering, zeker in combinatie met een uitvloeier voor een betere doordringing in het gewas, verklaart de goede werking op lastige luizensoorten, zoals de schildluis”, licht technisch specialist Irma Lukassen van Certis toe. “Bij de lage dosering uit het verleden viel dat niet altijd mee.”

Wereld van verschil
Moor en Van der Ende kunnen dat inmiddels beamen. In mei 2018 voerde de teeltmanager een eerste bespuiting uit, in september volgde de tweede. De twee soorten schildluis die zijn gewas belagen – oleander- en boisduvalschildlluis – zijn weliswaar niet volledig verdwenen, maar wel sterk in aantallen teruggedrongen. “Het is een wereld van verschil”, zegt Van der Ende. “Drie weken na de bespuiting kon ik geen levende luis meer ontdekken. Je moet ze wel goed raken, want Applaud is een typisch contactmiddel. Om ook in de bladscheden door te dringen, waar de luizen zich vaak verstoppen, moet je erg secuur werken.”

Goed kijken
Moor spuit Applaud daarom uitsluitend handmatig met het spuitpistool. “Dat doe ik vroeg in de ochtend, zodat je goed kunt zien wat je wel en niet hebt geraakt”, licht hij toe. “Volgens de adviesdosering mag ik per ha niet meer dan 1.250 liter spuitvloeistof gebruiken en dat houdt in een meerjarig, dicht gewas echt niet over.”

“Toch raad ik aan om de concentratie niet te verlagen”, merkt Lukassen op. “Een lagere dosering kan eerder leiden tot verminderde gevoeligheid van de luis.”

Crawlers
Binnenkort mag het middel opnieuw worden toegepast en dat gaat ook gebeuren. ‘”We zien de luizen hier en daar opkomen”, vertelt Van der Ende. “Als je nu een volgroeide schildluis oplicht, komen er soms al crawlers onder vandaan. Het wordt dus tijd om in te grijpen, want juist die kleine, beweeglijke schildluisjes verspreiden zich relatief snel.”

“Twee bespuitingen per jaar is waarschijnlijk net niet toereikend, maar in combinatie met goede preventie en een eventuele tussentijdse correctie met Plenum of Batavia kom je een heel eind”, zegt Moor tot besluit. “Vanwege de succesvolle biologische bestrijding van spint luistert de keuze van middelen voor de schildluisbestrijding erg nauw. Ook wat dat betreft is Applaud een aanwinst voor het systeem. De plaag is duidelijk beter beheersbaar en de biologie heeft er niet van te lijden.”

Foto: Moor (links) en Van der Ende zien hier en daar weer een schildluis verschijnen. Binnenkort mag Applaud zijn goede werk weer verrichten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hallo(ween)!

Het is weer tijd voor pompoenen, niet in de laatste plaats vanwege Halloween. En dus pakken sommige mensen...