'Trips nauwelijks nog een issue bij ons'

'Trips nauwelijks nog een issue bij ons'

Tot twee jaar geleden had rozenteler Koen Meewisse op zijn bedrijf behoorlijk wat te stellen met trips; het lukte hem niet om dit plaaginsect goed onder de duim te krijgen. Op advies van Koppert zette hij het product Limonica - dat de roofmijt Amblydromalus limonicus bevat - in om trips te lijf te gaan. En met succes: inmiddels vormt trips nauwelijks nog een issue op het bedrijf en heeft Meewisse de inzet van chemie met zo'n tachtig procent weten te reduceren.

Op advies van Koppert ging Meewisse aan de slag met de inzet van roofmijten tegen trips, zo geeft hij in de nieuwste uitgave van KAS Magazine aan. Dit leverde niet meteen het gewenste effect op, totdat de teler in het voorjaar van 2018 switchte naar Limonica. Dit product van Koppert bevat de roofmijt Amblydromalus limonicus, die larven van trips in het eerste en het tweede stadium aanpakt. "Samen met Gerard Buitelaar, onze Koppert-adviseur, bepalen we een jaarstrategie. Op dit moment betekent dit concreet dat er in principe iedere twee weken 26 kokers aan Limonica het gewas in gaan. Dat houdt in dat we zo'n tien roofmijten per vierkante meter uitzetten. Maar wanneer uit het scouten en de vangplaattellingen blijkt dat er nauwelijks trips en voldoende roofmijten in het gewas zitten, slaan we ook wel eens een ronde over. Vorig jaar hebben we zelfs vier maanden lang geen nieuwe Limonica uitgezet, omdat de populatie roofmijten voldoende groot en sterk was."

Meewisse is meer dan tevreden over het resultaat van de Limonica-inzet. Sterker nog: trips is vandaag de dag nauwelijks nog een probleem voor de rozenteler. "Vorig jaar hebben we één keer chemisch moeten corrigeren, toen er sprake was van invlieg. Maar verder kunnen we trips prima onder de duim houden met Limonica. Voor ons is dit dé oplossing tegen trips, deze plaag baart me vandaag de dag nauwelijks nog zorgen. Een voordeel is ook dat Limonica zowel Californische trips als tabakstrips te lijf gaat, maar ook de eerste twee larvale stadia van Echinotrips. Gemiddeld genomen hebben we de inzet van chemie de afgelopen jaren met zo'n tachtig procent weten te reduceren. De toepassing van Limonica levert daaraan een belangrijke bijdrage."

Lees hier het volledige artikel


(Foto: KAS Magazine/Linda Straathof)

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie