Tuinbouwnieuws door robots?

19-04-2019    09:09   |    Goedemorgen

De berichten in deze nieuwsbrief zijn allemaal met mensenhanden getypt. Maar dat had ook anders gekund. Sommige nieuwsmedia maken namelijk al gebruik van kunstmatige intelligentie en robots.

Soms kijken we wel eens jaloers naar wat er in de kas gebeurt: robots die aan het werk zijn en sensoren die alle data monitoren. Dat schijnt dus ook gewoon op de redactie te kunnen! Dankzij handige algoritmen worden sommige redacties wereldwijd geholpen bij het controleren van feiten, het monitoren van social media, het scannen van nieuws en het rapporteren van getallen en feiten. Bij de laatste verkiezingen liet NOS al een bot voor zich werken die per gemeente een berichtje maakte over de verkiezingsuitslag. Reuters en ANP gebruiken robots om nieuws te spotten. Het scheelt redacteuren tijd - en dus geld - wat zij daardoor zelf kunnen gebruiken voor onderzoek en reportages. Het Chinese staatspersbureau Xinhua gaat nog een stapje verder en lanceerde de virtuele nieuwslezer, die met een levensecht uiterlijk maar een monotone robotstem het nieuws voorleest. 

Creatief
Trendwatcher Richard van Hooijdonk schreef een artikel over kunstmatige intelligentie in de journalistiek. 'Als we kijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zal er in de toekomst van de nieuwsindustrie nog veel meer gebruik gemaakt gaan worden van kunstmatige intelligentie. Maar of innovatieve technologie mensen volledig zal kunnen vervangen is nog maar de vraag. Voor kritisch denken en creatief schrijven heb je nog steeds menselijk intellect nodig en op dit moment is KI voor wat betreft ‘journalistieke’ vaardigheden alleen nog maar inzetbaar als assistent.' 
Voorlopig blijven wij dus gewoon zelf het nieuws schrijven!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws